Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бриз 2020:

Над 2 400 морски военни от 9 държави в мащабно учение

На 17 юли от щаба очакват и държавният глава Румен Радев

| обновено на 10.07.20 в 16:40



Националното военно-морско учение с международно участие „Бриз“ 2020 започна днес на Морската гара в Бургас. В учението се включват над 2 400 военнослужещи от военно-морските сили на 9 държави. В учението, което продължава до 19 юли в акваторията на Черно море,  участват 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета, както и две групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса - Военноморска и противоминна. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и нивото на подготовка в коалиционен формат. По време на учението ще се проведе операция по морска сигурност в отговор на криза, посочи капитан втори ранг Георги Стефанов, главен експерт връзки с обществеността в щаба на Военно-морските сили:

"В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановката в различни точки на света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден, съвместно със съюзниците и партньорите от правителствени и неправителствени организации. Различните епизоди от учението на море-борба с пожар на търговски кораб, преодоляване на ситуация с похитен търговски кораб, евакуация на ранен военнослужещ, бординг на кораб, представляващ особен интерес, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, артилерийска стрелба от вертолет по морска цел."

Заради Ковид-19 участниците ще получат декларации, които трябва да попълнят при слизане от кораба, но всяка държава решава самостоятелно дали ще допусне екипажите до брега, уточниха от щаба на учението. На 17 юли "Бриз" 2020 се очаква да наблюдава и държавният глава  Румен Радев.

С ограждения на Морска гара са отделени чуждестранните кораби. Заради пандемията за първи път в рамките на учението няма предвидена възможност за разглеждане на флотилията и техниката. Достъпът на граждани до корабчето за Света Анастасия и заведенията по време на учението остава свободен. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40