Десет страни се обединиха за въвеждане на стандартизирани опаковки на цигарите


Десет държави, сред които и пет страни членки на Европейския съюз, се обединиха за въвеждане на стандартизирани опаковки на цигарите. Първата среща на групата се състоя преди дни в Париж и беше председателствана от френския министър по здравеопазването и социалните въпроси Марисол Турен. Според нея тютюневата индустрия продължава да намира нови начини за изкушаване на потребителите, а пакетите с цигари често са възприемани като моден аксесоар. Турен обясни, че целта е да бъде дадена по-голяма подкрепа на властите в усилията им за справяне с натиска на големите компании, производителки на подобни изделия. По думите й, Франция ще предостави техническа, законова и политическа помощ на всяка държава, която иска да въведе неутралните опаковки за цигарите.  
Австралия е първата страна в света,  в която подобни опаковки станаха факт преди три години. Тя беше последвана от Уругвай, като и двете държави бяха изправени на съд от голям производител на цигари. В Европейския съюз в няколко страни - Ирландия, Великобритания, Франция и Унгария, предстои влизането в сила на подобни правила, а Швеция обмисля мярката.


Британските фермери ще могат да използват пестициди, които предизвикват проблеми при пчелите,  след като правителството в Лондон прекрати временно действието на европейската забрана на препаратите. Сега два продукта на химически компании ще могат да бъдат прилагани в продължение на 120 дни върху около 5% от площите с рапица в страната за борба с т.нар. рапична стъблена бълха. Природозащитници определиха решението на британските власти като скандално и заявиха, че те не са се  вслушали в съветите на собствениците си експерти.  Около 500 хиляди души пък сложиха подписите си под петиция в Интернет срещу прекратяването на действието на забраната, която беше наложена в Европа преди около две години.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!