Европейският парламент във Facebook: най-популярните съобщения за тази година


Правата на жените и техният достъп до образование, както и свободата на движение в ЕС, бяха най-харесваните теми на страницата на Европейския парламент във Facebook през първите шест месеца на 2015 г. Обръщенията на носителките на наградата „Сахаров“ Хаува Ибрахим и Малала Юсуфзай получиха най-много одобрения. Призивът на г-жа Ибрахим за подобряване на възможностите на момичетата да учат бе харесан от повече от 100 000 души и стана най-успешният пост, публикуван на страницата на ЕП във Facebook. Грамотността сред жените бе тема и на второто по популярност съобщение на младата пакистанка Малала Юсуфзай, която спечели награда „Сахаров“ и Нобелова награда за мир за борбата си за образованието на момичетата. Над 30 000 души харесаха, споделиха или коментираха изявлението й пред ЕП. Споразумението от Шенген за свободно трансгранично придвижване отбеляза 30-тата си годишнина през юни и съобщението по този повод бе харесано от близо 30 000 почитатели. До момента страницата на ЕП във Фейсбук е харесана повече от милион и 800 хил. пъти.

В строго охранявана лаборатория във Флоренция се отглежда нов вид марихуана. Инициативата е част от последната мисия на италианската армия - да отглежда канабис за медицинска употреба. Генерал Джокордо Сантони ръководи звеното във военното фармацевтично съоръжение: Очакваме това лекарство да бъде достъпно до края на тази година в количество от около 100 килограма, което е два пъти повече от количеството, което в момента внасяме от Холандия.

Италия легализира използването на медицинската марихуана през 2007 година, което означава, че пациенти, страдащи от рак, склероза и хронична болка разчитат на растението за облекчение, тъй като традиционните болкоуспокояващи предлагат малко или никаква помощ. Цената на вносния канабис обаче е висока. Затова отглежданата от армията марихуана може да помогне не само за облекчаване на болката, но и на финансовата тежест за пациентите.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!