Българските общини - сред най-активните при регистрацията за безплатен Wi Fi

Европейската комисия отвори уеб портала WiFi4EU,  в който общините от ЕС могат да се регистрират за участие в надпреварата за предоставяне на безплатен Wi Fi на гражданите. Програмата предлага ваучери от 15 000 евро на община, с които да се стартира изграждането на безжична интернет точка за достъп на обществени места, библиотеки, музеи, паркове и площади. Разходите по поддръжката на самата мрежа ще бъдат поети от съответната администрация.

Близо 4000 общини са регистрирани до момента, показва справка в портала WIFI4EU.  Инициативата работи на принципа „първи кандидатствал -  първи получил”, затова ще се финансират  първите подали документи. Това ще се случи в средата на месец май, когато ще се приемат проектите.

„Цифровите технологии и цифровите комуникации проникват във всеки аспект от живота.”,заяви  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на инициативата WIFI4EU през септември 2016 година.

Жан-Клод Юнкер„Всичко, което те изискват, е достъпът до високоскоростен интернет. Трябва да сме свързани. Нашата икономика се нуждае от нея. Хората се нуждаят от това. И ние трябва да инвестираме в тази свързаност сега.”, заяви Жан-Клод Юнкер.

„Свързването трябва да е от полза за всички. Ето защо днес Комисията предлага до 2025 г. да се мобилизират 5G, пето поколение мобилни комуникационни системи, в целия Европейски съюз. Това има потенциала да създаде още два милиона работни места в ЕС.

Всеки, който се възползва от свързаността, означава, че няма значение къде живее или колко печели.

Така че днес предлагаме да оборудваме всяко европейско селище и всеки град с безплатен безжичен достъп до интернет около основните центрове на обществения живот до 2020 г.”, допълни председателят на Европейската комисия.

В деня на отваряне на платформата, 20 март 2018 г.,  технически подробности даде Натали Ванщад, говорител на цифровия единен пазар в Европейската комисия.

Натали Ванщад„Целта на Европейската комисия е общините да предоставят високоскоростна и висококачествена интернет връзка, като ние очакваме те да предлагат минимум 30 мегабита за секунда.

Разбира се, сега е време за регистрация. Всяка община може да кандидатства, отворено е за всички 28 страни членки на Европейския съюз плюс Норвегия и Исландия.

Изпълнението на проекта ще стартираме на 15 май и тогава ще се определи коя община ще има възможност да се включи. Един от критериите е да не се конкурира или дублира съществуващ вече обществен и свободен Wi Fi, а той да се допълва, ако е необходимо.", уточни Натали Ванщад.

11 общини от Варненска област  вече са регистрирани в портала WIFI4EU и подготвят проектните си предложения. Това са общините Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол  и Суворово. От област Добрич са регистрирани -  Балчик, Генерал Тошево,  Добрич – селска, Добрич и Шабла.

Всички те ще участват в преразпределението на 120 000 000 евро, които Европейската комисия отпуска за изграждане на точки за безплатен Wi Fi  в градовете и селата.

Поканата за представяне на проектите ще бъде отворена на 15 май в 13.00 часа централноевропейско време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!