Нови предложения за промени в процеса на разширяване на ЕС


Андрей Ковачев: „Интеграцията е двупосочна улица. Както трябва да са готови страните-кандидати, така и в самия ЕС трябва да сме готови“.

  Новата методология няма да важи за Сърбия и Черна гора, които вече са започнали присъединителния процес. Ако желаят обаче, те могат да ползват новите по-строги правила, зависи от тях самите.

  „Целта е да се направи процеса по разширяването по-предвидим, прозрачен и по-динамичен. В него са предвидени спирачки“ – коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той обясни,че ако някоя глава се затвори, след това се установи, че по определени показатели страната не е добре подготвена, може да се отворят затворените преговорни глави. Ще има и клъстери по определени теми. Най-важно значение се дава на върховенството на закона и на съдебните реформи.

  „Истината е, че интеграцията е двупосочна улица. Както трябва да са готови страните – кандидати, така и в самия ЕС трябва да сме готови“ – каза още Андрей Ковачев. Според него европейските политици трябва да убеждават своите граждани, че това разширяване е в полза на двете страни, както на страните, които са кандидати за членство, така и на целия ЕС. Сигналите, които идват от Париж са, че френското правителство и президентът Макрон ще се съгласят с новата методология. Не е ясна позицията на Нидерландия и Дания. „Като че ли се върви към положително развитие за започване на преговорите със Северна Македония и Албания“ – коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!