ЕК представи дигиталния пакет от инициативи, свързани Изкуствения интелект


ЕК представи дигиталния пакет от инициативи, свързани Изкуствения интелект и дигиталните данни. ЕК вече говори за облачни центрове за данни. В тях трябва да има възможност да влиза всеки учен, за да може, например да изследва реални данни на болни от рак, за да може да се търси лекарство. Ще има и тестови центрове за продукти, базирани на изкуствен интелект. Там, например, ще се правят проучвания на безопасността на продукта, преди да бъде пуснат на пазара. Документите трябва да определят и как изкуственият интелект ще навлиза в публични сектори, медицина, транспорта, набиране на персонал. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочва: 

"В данните, които стоят неизползвани има огромен потенциал за идеи. Затова на ЕС трябва да предложим и места за споделяне на тези данни, които да бъдат ползвани  от правителства, бинеси и изследователи. Затова искаме да инвестираме между 4 и 6 милиарда евро. Тази сума е за днес. А за следващите пет години сумата трябва да бъде утроена. Това означава – работни места, което означава, че двата ни документа – Бялата книга за изкуствения интелект и Дигиталната стратегия – ще привлекат и по-високо образовани. Искаме също така европейските граждани да се доверят на новите технологии. Затова ще се фокусираме върху центровете за тестване на изкуствен интелект, преди да бъдат пуснати на общия пазар.
Урсула фон дер Лайен казва, че основен принцип на новите идеи остава запазване на личните данни на хората и запазване на правата им над идентичността. Маргрете Вестагер обяснява, че ЕС бърза, защото целта е Европа да поеме лидерството. 

"Имаме доста индустриални данни, които могат да се използват за проучвания. За да може да се възползваме по най-добрия начин, това ни дава усещането за спешност. От друга страна въпросът как да извлечем най- доброто от изкуствения интелект, докато управляваме рисковете, Това е сложно- заради произхода на технологиите, секторите, бизнесите, които ги избират как да обучават системите, какви данни ползват. Има нужда от неотложност за започване на публичните консултации, за да се види, че демокрацията може да създаде рамка за управление на риска, но и да овластява." 

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обяснява, че според новите предложения се обмисля на някакъв етап от дебатите да принуждават фирмите да споделят данни.


"Очакваме интернет платформите да се съобразят с бъдещите европейски правила. Винаги съм бил за "смесеното управление" на дейностите в интернет. Но ще има готовност за въвеждане на правила за социалните мрежи, ако те не успеят да отговорят на предизвикателствата сами. За някои приложения може да се изисква алгоритъмът на изкуственият интелект да бъде обучаван върху данни от ЕС, за да се подсигури сигурността." 


Бялата книга за изкуствения интелект вече е отворена за обществено обсъждане до 19 май 2020 г. Тя залага на сътрудничество с държавите членки и научноизследователската общност, за да привлече и задържи талантите в тази област. Сметките на ЕК показват, че навигацията за избягване на трафика в реално време може да спести до 730 милиона часа. Това представлява до 20 милиарда евро разходи за труд. Уведомяването в реално време за влаковете със закъснение може да спести 27 милиона работни часа. Това възлиза на 740 милиона евро разходи за труд. По-доброто разпределение на ресурсите за борба с маларията би могло да спести до 5 милиарда евро разходи за здравеопазване в световен мащаб. По-късно тази година се очаква ЕК да представи още два пакета - един за блокчейн и квантовите изчисления и един за дигиталните услуги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!