Майкъл О’Флеърти: Създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество са възможните решения за справяне с омразата

Създаването на подходяща законодателна рамка и активното гражданското общество са възможните решения на проблемите, свързани с дискриминационното насилие и противодействието на престъпленията от омраза. Това е мнението на директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права Майкъл О’Флеърти, изразено по време на Международна конференция „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, организирана от Българския хелзинкски комитет в Дома на Европа в София.
„Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление – дискриминация, тормоз и насилие - посочи още Майкъл О’Флеърти. – Във всички тези групи виждаме модели на страх – страх да излязат на улицата, да не би да бъдат разпознати, че са част от друго общество. При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия. Има ръст на явлението реч на омразата, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.
Друга характеристика на съвременната омраза е че тя е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа.“

Според проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, което по думите на нейния директор Майкъл О’Флеърти предстои да бъде публикувано на 17 март – 8 от 10 човека, идентифициращи се като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама.
„Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование“, обобщи резултатите Майкъл О’Флеърти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!