Италия под карантина! Как COVID-19 променя дневния ред на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Почти като в състояние на война сме! Едва ли някой си е представял чак такава криза", така описва положението в Италия един от хирурзите в болница в Бергамо. Италия остава най-засегнатата от коронавируса в Европа. Заради епидемията правителството на Джузепе Конте постави цялата страна под карантина:   
Италия остава защитена зона. Затваряме магазините, с изключение на тези, които продават хранителни стоки и аптеките. Затваряме барове, ресторанти, кръчми като оставяме възможността за доставки по домовете. Всяко движение в страната трябва да се избягва, освен по три причини - по работа, спешни нужди или във връзка със здравето. Разбираме нуждата на хората да излизат, да се срещат и да се  забавляват, но не можем повече да си позволяваме такива неща. Повярвайте ми, не е лесно!
Трудно стана за целия Европейски съюз. За да ограничат разпространението на COVID-19 много държави наложиха безпрецедентни ограничения. Сред тях: затваряне на граници, спиране на полети, извънредно положение и карантина. В тази сложна ситуация еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду призовава страните-членки:
Трябва да видим солидарност в действие. Трябва да споделяме ресурси, информация, опит и оборудване.
Безпрецедентните мерки за защита на здравето, блокират европейската икономика, а загубите ще се изчисляват тепърва. И тъй като рецесията в Европа е все по-вероятна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕК пренасочва средства към уязвимите икономически сектори:
Задействаме инициатива за инвестиции на стойност 37 млрд. евро за справяне с кризата от коронавируса. Средствата са в подкрепа на здравния сектор, на трудовия пазар, малките и средни предприятия от всички засегнати области. Европейският съюз ще разгърне и вече съществуващите инструменти в подкрепа на тези предприятия чрез ликвидност като по този начин допълни мерките на национално равнище.
Европейският съюз затваря външните си граници за месец. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:
За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб се съгласихме да подсилим външните ни граници като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в Европейския съюз за период от 30 дни.
Криза като тази показва най-лошото, но и над-доброто у хората. Доказателство за второто е Италия. Пустите улици не могат да пречупят духа на италианците. Те благодарят на своите медици - заедно - от балконите с песни и дълги аплодисменти. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!