Испания иска "план Маршал" на ЕС за справяне с икономическата криза след коронавируса

Испанският премиер Педро Санчес
Снимка: БГНЕС


"Пандемията се ускорява!", предупреждава генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Близо 700 хиляди души в света са заразени с коронавирус. Европа води по брой смъртни случаи. За справяне с пандемията трябва да се действа комплексно, казва Гебрейесус:   
Не може да спечелите футболен мач само със защита. Трябва и да атакувате! Призивът към хората да стоят по домовете си и другите мерки за физическо дистанциране е важен начин за забавяне разпространението на вируса, но това са отбранителни мерки. За да победим трябва да атакуваме вируса с агресивна и добре насочена тактика.
Докато държавите в света градят военни стратегии срещу COVID-19 на първа линия в борбата с болестта остават лекарите:
Толкова ли е трудно да разберете, че трябва да си стоите вкъщи! Толкова ли е трудно да разберете, че не можем да излизаме! А ако го правим е до магазина и аптеката. Ние, които работим в болниците, аптеките и магазините ви молим стойте си вкъщи! - призовава Хесус Кандел, лекар в болница в Южна Испания. Страната му остава най-засегната в Европа от болестта след Италия. Над 72 хиляди са заразените с коронавирус в Испания, близо 6 хиляди починаха.
В средата на март властите в Мадрид обявиха извънредно положение за две седмици. След това удължиха карантината най-малко до 12 април.
В тази ситуация Европа учи трудни уроци, че има нужда от солидарност, а не от разединение. Това припомня и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:
В момент, когато Европа трябваше да действа в духа: "Всички за един!", отговорът на много нации беше:  "Само за мен!". В момент, когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е само "Съюз на безоблачните дни", прекалено много отказаха да споделят чадъра си."
От чадър в този момент, включително икономически, има нужда и Испания. Освен за здравето си испанците се страхуват, че ще загубят работата си. Испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз за солидарност. Мадрид поиска мащабна инвестиционна програма срещу финансов срив в бъдеще. Тя може да бъде като Планът „Маршъл“ след Втората Световна война, който помага на Европа да се възстанови:  
Искаме един голям План „Маршал“ или една мащабна инвестиционна програма в рамките на Европейския съюз, която да позволи процес на възстановяване, който ще бъде необходим, заради социално-икономическата ситуация, пред която ще се изправим след като отмине коронавирусът.  Част от механизма за стабилизиране е именно издаването на облигации, които ще засилят помощта на европейско ниво, емитирайки например „корона облигации“, казва Санчес.  
Правителството на Педро Санчес забрани на работодателите да съкращават служители заради коронавируса. Никой не може да се възползва от тази здравна криза, подчертава министърът на труда Йоланда Диас:
Не е необходимо никой да бъде уволняван. Тази криза за нас е временна и смятаме, че има достатъчно работещи механизми, за да реагираме отговорно и да защитим обществения интерес.   
Европейският парламент одобри пренасочването на 37 милиарда евро към общи мерки за борба с коронавируса. Европейската комисия ще предложи нов проект на многогодишен бюджет на Европейския съюз, за да може да посрещне икономическите последици от пандемията. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреждава:   
Трябва да се грижим един за друг, защото ако има нещо по-заразно от този вирус, това са любовта и съпричастността. Изправени пред опасността хората в Европа показват колко силни могат да бъдат. Дребните жестове на милосърдие, съпричастност и солидарност помагат за разпространението на надеждата в цяла Европа. От доброволческия труд до пеенето по балконите.
Испанците знаят, че ще се справят и с тази криза - заедно. Затова аплодират медиците си, които са на първа линия. Благодарят и с думи - като тези на втория в световния тенис Рафаел Надал:
Искам да благодаря на всички лекари и медицински сестри, които ни защитават, на полицейските сили и на  всички онези, които ни карат да се чувстваме малко по-сигурни, казва Надал във видео в социалните мрежи. 
Именно полицията направи малко по-поносима изолацията за децата в един от градовете на испанския остров Майорка. В социалните мрежи беше показан видеоклип, в който служителите на реда слизат от колите си, започват да свирят на китара и пеят популярна детска песен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!