#EUsolidarity now – пространство за истории за европейска взаимопомощ

Когато примерите за солидарност в рамките на ЕС са толкова много, а почти не достигат до медиите, един италианец решава да направи група във Фейсбук, в която тези истории да бъдат споделяни. Изобщо не предполага, че буквално за дни членовете ѝ ще са десетки хиляди. В момента групата има над 80 000 последователи, което я прави една от най-големите европейски групи изобщо.

Името на създателя ѝ е Пиетро де Матеис, роден е в Рим, живял е къде ли не из Европа – Испания, Германия, Франция, Англия… В момента е базиран в Брюксел. “Когато кризата с коронавируса беше в разгара си, осъзнах, че има сериозно забавяне на информацията, свързана с проявите на солидарност между държавите-членки на ЕС, затова реших, че е добре да намерим начин да покажем, че хората си помагат, непрестанно“ – разказа Пиетро за Радио София.

„Всеки ден се качват интересни истории – хора от всички краища на Европа дават конкретни примери за солидарност от техния град, от тяхното село или квартал, за това как хората си помагат. Изобщо не бях предполагал колко са много – в граничните райони, между отделни държави, между хора. Разбира се, самите европейски институции помагат, отпускат се средства по различни европейски програми, има 400 линейки с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд (няколко от тях – в България); редица кметства получават медицинско оборудване и лекарства пак по тази линия.

Но сякаш най-вдъхновяващи са личните истории – как хора помагат на други хора – като онзи таксиметров шофьор в Испания, който напълно безплатно откарва студент по програма "Еразъм" обратно в родната му Италия; или за лекарите, които пускат или дори сами изпълняват музика за своите пациенти в Италия и в Португалия. Или пък за един немски доктор, който помага в болницата в Мадрид, или пък за румънските лекари и медицински сестри, които застават до колегите си в Италия; имаме истории за помощ под различни форми, идващи от Албания за Италия или пък от Хърватска за околните държави, за френски и италиански пациенти, лекувани в Германия – всички тези примери показват същността и мисията на Европейския съюз, защото, когато е създаван, основният принцип и ключовата дума е била именно солидарност.”

Историите продължават да пристигат (често по 10 на минута) и Петро де Матеис вече има екип от доброволци, които четат и проверяват постовете – което само по себе си е пример за взаимопомощ. За щастие, самите истории вече са свързани най-вече с облекчаването на мерките и излизането от извънредното положение. За което Европа отново има нужда от единство и солидарност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!