Ситуацията с коронавируса ще отложи внедряването на 5 G технологиите

Снимка: архив

Подозрителност, догадки и страхове, свързани с внедряването на  5 G технологията у нас намериха израз в публикации и петиция срещу технологията в социалните мрежи по време на извънредното положение заради коронавируса. Страховете на хората у нас са далеч по-умерени от тези в някои западно европейски страни, коментира евродепутатът Иво Христов:
"За съжаление няма много изследвания за въздействието на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве, нито това върху околната среда. Миналата есен в европейския парламент гостува Мартин Пол - професор по биохимия и медицински науки от Вашингтонския държавен университет, който представи свое изследване на въздействието на мрежите от пето поколение върху ендокринната и нервната система, както и за рискове от ракови и сърдечно съдови заболявания. " 
През втората половина на миналото лято телекомите у нас проведоха редицата изпитания на новата технология след като получиха от Комисията за регулиране на съобщенията временни тестови честоти. Ситуацията с коронавируса, обаче ще забави намеренията на талекомите в България. Председателят на  институцията Иван Димитров:
"Съгласно решение на Европейския съюз от 2017-а година и в България е създадена Национална пътна карта от 2018-а година, в която са предвидени срокове, които много вероятно е да се променят."
До края на май Министерството на отбраната ще о
свободи честоти, които ще използват телекомите, предстои пазарно проучване за нуждите на потенциалните ползватели и едва след това ще има конкурс:
"До края на 2020 година едва ли ще се появят дори и малки наченки на тази мрежа.", каза Димитров.
Рязък скок в потреблението на Интернет регистираха телекомите по време на извънредното положение, но мрежите в България издържат натоварването, подчертава Жанет Захариева член на Управителния съвет на - Европейската браншова организация на телекомите:
"В България нивото на качество на услугите, свързано с преноса на данни и достъпът до Интернет е над средноевропейското при цени, котио са приемливи за българския пазар, както за индустрията, така и за хората. Има различни видове пакети. 
          Но телекомите бяха изненадани от ситуацията и се наложи да работят непрекъснато за увеличаване капацитета на станциите си:
"Промяната, която наложи COVID-19 и социалната изолация всъщност доведоха до промяна в локациите, в които хората използват Интернет и това наложи много бързи мерки от наша страна.", каза Жанет Захариева. 
          Това породи подозрителност у хората, че всъщност телекомите отново правят изпитания и оборудват базовите си станции за работа с 5G. Комисията за регулиране на съобщенията опроверга твърденията. Телекомите също потвърдиха, че ситуацията с коронавируса ще забави намеренията им.
          Проучване за влиянието на 5 G върху човешкото здраве и природната среда е възложено чрез панела за наука в Европарламента - STOA и то ще бъде представено през есента, съобщи Евродепутатът Иво Христов:
"Аз не възприемам несериозно тревогите на хората. Мисля, че те имат право на отговор. Трябва да се подходи научно, нито конспиративно, нито административно. Да подходим през науката. Да помолим научните специалисти да се произнесат по темата - има ли въздействие на тези мрежи върху човешкото здраве. " 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!