Европейската комисия освободи от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ние работим по всички фронтове срещу коронавируса. Това е спешна ситуация, която изисква извънредни действия."

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след като  Комисията реши да одобри исканията на държавите-членки на ЕС и на Обединеното кралство за временно освобождаване от мита и от ДДС на вноса на медицински изделия и предпазни средства от трети държави, с цел подпомагане на борбата с коронавируса:

"Нашите болници, лекари и медицински сестри се нуждаят от медицинско оборудване, както и от респиратори или тестoвe, за да лекуват пациентите и да спасяват животи. И се нуждаят от оборудване - маски, ръкавици, предпазни облекла, за да се предпазят от заразата. Имаме огромна нужда от това оборудване и то може да бъде скъпо. И затова приехме да премахнем за известно време определени данъци върху вноса на медицински апарати и оборудване от страни извън Европейския съюз. Това е добре за болниците и за благотворителните организации, например. Това е нашият принос за облекчаване на натиска върху цените на медицинското и защитното оборудване и за по-достъпното им използване."

мотивира решението Урсула фон дер Лайен и даде пример:

"В Италия митото от 12% и данъкът върху добавената стойност от 22% се облага върху някои маски за лице или защитни облекла, внесени от страни като Китай. За респираторите средната ставка на данък върху добавената стойност е 20%. Нашето решение ще ги направи една трета по-евтини. Това е временна мярка и ще се прилага най-малко за шест месеца или за по-дълго, ако е необходимо. Ние стоим зад нашите здравни работници и болници и ще направим всичко възможно, за да им помогнем."

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони написа в профила си в Туитър: "В тази извънредна ситуация е жизненоважно медицинското оборудване и изделия да пристигат бързо там, където са нужни. Като се освобождава от мита и от ДДС вноса на тези продукти от държави извън ЕС, Европейската комисия помага тези продукти да станат по-достъпни", допълва Джентилони.

Предложението на Европейската комисия е обвързано с действащото законодателство на Европейския съюз, което разполага с извънредни инструменти, с помощта на които да помага на пострадалите от бедствия. В случая те се използват за преодоляването на безпрецедентната здравна криза, причинена от коронавируса.

В Решението на Европейската комисия за освобождаване от вносни мита и от ДДС при внос на стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от Ковид-19 изрично е записано, че държавите членки следва да информират Комисията за естеството и количествата на различните стоки, които са допуснати без вносни митнически налози и ДДС, за нуждите в борбата с коронавируса. Необходимо е да информират за организациите, които са одобрили за разпространение или предоставяне на тези стоки, както и за мерките, които са предприети за предотвратяване на използването на стоките за цели, различни от борбата с последиците от Ковид-19.
Облекчаващата мярка ще важи от 30 януари до края на месец юли тази година. Преди изтичането на този срок ситуацията ще бъде преразгледана и когато е необходимо, в консултация с държавите членки, срокът може да бъде удължен, се казва още в Решението на Европейската комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!