Жилищните цени във Великобритания регистрират най-силен спад през юни за последните девет месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на жилищните имоти във Великобритания записват най-силния си спад през юни за последните девет месеца, сочат данни на Nationwide Building Society.

Цените забавят прираста си с 0,2%. Годишният темп на растеж се забавя до 3,3%, което е най-ниското ниво през последните две години.

Тенденцията за понижение, започната от средата на миналата година, продължава, коментира главният икономист на Nationwide Building Society Робърт Гарднър.

Ръст на цените продължава да изпреварва печалбите, но скоро може да видим изравняване с оглед на данните за годишно повишение на работните заплати.

Данните на централната банка, публикувани по-рано през седмицата, показват, че одобрените ипотечни кредити достигат 64 434 през май. 

Доклад на Markit Economics показва, че ръстът в строителния сектор се ускорява през юни, докато жилищното строителство се забавя.

Водещият индекс за индустрията на Markit Economics се повишава до 58.1 спрямо 55,9 пункта през май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10