От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

През 2020 г. отбелязваме 115 години от рождението на изтъкнатия български виолончелист Константин Кугийски, посветил целия си творчески път на камерната музика. Още от студентските си години участва в различни камерни състави - първо в трио с..

публикувано на 14.02.20 в 19:18

Ансамбъл "Силуети" отбелязва с 4 концерта Годината на Бетовен

Камерният ансамбъл „Силуети“ е сформиран официално през 2012 г. от четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на..

публикувано на 14.02.20 в 19:02

Велико Търново домакинства изложбата „Арт Розалиада” за 10-а година

За десета година Велико Търново домакинства популярната изложба „Арт Розалиада”. 145 творци от България, Румъния и Израел разсъждават в цвят и форма по темата за любовта и виното. Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново са първата..

публикувано на 14.02.20 в 18:05

Георги Андреев написа българските "Годишни времена" за Иван Пенчев и Кварто квартет

"Осем сезона любов" са нарекли поредната си програма Кварто квартет и приятели, които ще излязат на сцената на зала "България" точно на 14 февруари - Деня на влюбените и виното.  В първата част ще прозвучат "Годишните времена" от Антонио Вивалди, станали..

публикувано на 13.02.20 в 17:04
Константин Илиевски

Константин Илиевски влезе в диригентския екип на Словашкия радиооркестър

Константин Илиевски е един от тези наши млади музиканти, които развиват кариерата си в европейски мащаб, но не пропускат да прилагат наученото в Западна Европа и на родна сцена. Той е на 14, когато започва да учи дирижиране в Братислава, но важните уроци..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

В Пазарджик ще бъде световната премиера на новооткрита творба от Жоаким Малатс

Тази седмица в Пазарджик за първи път ще прозвучи неизпълнявана творба на каталунския композитор Жоаким Малатс, живял между 1872 и 1912 г. За премиерата в града пристигна пианистът Мелани Местре, който е открил манускрипта на Концерт за пиано и оркестър..

публикувано на 12.02.20 в 19:21

„Севилският бръснар“ от програмата на OperaVision

Много ме заинтригуваха спектаклите на оперните театри извън Европа,  предлагани в платформата OperaVision. След много добрите впечатления от Пекинската опера и Националния център за изпълнителски изкуства в Момбай гледах  спектакъла на Театро..

публикувано на 12.02.20 в 16:45
София Бобчева с награда ИКАР 2018 за поддържаща женска роля за Зина от „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ от Максим Горки и медицинската сестра от „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев

Премиера на "Бонбон" в Народния театър

Актрисата София Бобчева става поп фолк певица -  Марчела -  позагубила блясъка си, наивна, будеща смях.  На сцената на Народния театър за час в моноспектакъла "Бонбон" тя ще се срещне с миналото си и ще разкрие комични истории от абсурдния..

публикувано на 12.02.20 в 15:20

Изложба представя посланието на шрифта

След първото издание на изложбата „Нова българска типография“, фокусирано върху дизайна на кирилицата, втората част представя работата на различни поколения български графични дизайнери, създатели на оригинални шрифтове. Графичното разнообразие..

публикувано на 12.02.20 в 15:08

Маша Илиева представи новата си книга „Исторически танци“

Прима балерината и репетитор на Националния ни балет и педагог в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ Маша Илиева представи в Софийската опера новата си книга, посветена на историческите танци. Те заемат важно място в балета, в..

публикувано на 12.02.20 в 13:45