Амстердамският маримбов уикенд прекъсна заради коронавируса

Четвъртото издание на Амстердамския маримбов уикенд стартира на 12 март, но поради заплахата от разпространение на коронавируса, властите в Нидерландия, както в повечето страни в Европа, спряха всички културни събития и фестивали. Така и концертната..

публикувано на 18.03.20 в 14:25
Валерия Николова и Александър Георгиев

20-годишният Александър Георгиев мечтае да пише българска музика

20-годишният Александър Георгиев е роден в Пловдив, но живее в Манчестър, където учи в музикален колеж. Александър е записал нова песен, която ще бъде част от музикалната класация БНР Топ 20. Преди да започне да изучава музика, той е имал интерес към..

публикувано на 18.03.20 в 10:09
Сградата на Софийската опера и балет

Софийската опера и балет пуска спектаклите си онлайн

Софийската опера и балет започна онлайн излъчване на постановки. В неделя вечер за първи път по интернет можеше да се гледа напълно безплатно първата българска историческа опера „Борислав“ от маестро Георги Атанасов по драмата на Иван Вазов...

публикувано на 17.03.20 в 16:01
Тел Авив

И в Израел пеят и свирят по балконите

Признавам, ненавиждах го! Съседа, който живее в двора вляво от моя. Сватбарски певец е. На всеки празник на многобройната си челяд не просто пее мизрахи (израелската чалга), но ползва и високоговорител през уредба. Момчетата му, които, за разлика от..

публикувано на 16.03.20 в 15:58

Две българки в Брюксел и Барселона създадоха "химн" за коронавируса

Габриела Вергилов, българска композиторка на електронна музика и DJ, която работи в Белгия и Розалина Буркова, художничка, която е в момента в Барселона, създадоха песен посветена на коронавируса - Repeat after me19 (Повтаряй след мен) . Идеята е тази..

публикувано на 16.03.20 в 13:30

Архивни фотографии от снимките на „Осъдени души“ в галерия „УниАрт“ на НБУ

В галерия „УниАрт“ на Нов български университет ще може да бъдат видени уникални и непоказвани досега архивни фотографии на проф. Людмил Христов, както и архивни кадри от киношедьовъра „Осъдени души“. Шестият режисьорски филм на Въло Радев от..

публикувано на 13.03.20 в 11:54
Рамона Тулумани

Рамона Тулумани, която не забравя българския си произход

Рамона Тулумани е един от най-красивите гласове на Албания - може да изправи публиката на крака и да накара залата да избухне в аплодисменти с изпълненията си на знакови роли на различни оперни сцени. Тя е от албанско-български произход...

публикувано на 13.03.20 в 11:18

Засега концертът на "Мистерията на българските гласове" е насрочен за 3 април

Хор "Мистерията на българските гласове" планира концерт на 3 април.  Концертът ще е акапелен и засега се предвижда да се състои в Сити Марк Арт Център от 19 часа. Предстои да излезе и нов албум на "Мистерията на българските гласове". Той ще се..

публикувано на 13.03.20 в 08:04
Ember&Dust

Ember&Dust - млади, амбициозни, влюбени в мрака

В началото бе музиката. Последва мракът. Така започва историята на младата метъл банда Ember&Dust. „Имах огромното желание да правя музика. Без значение каква“, казва Devon White – създателят на групата, в която в момента членуват четирима..

публикувано на 12.03.20 в 08:18

Басът Орлин Анастасов с поредица майсторски класове

Световноизвестният български оперен певец Орлин Анастасов е първият, който получи възможността да проведе майсторски клас в къщата музей на легендарния руски бас Фьодор Шаляпин в Санкт Петербург. „Това беше уникално преживяване! За мен като..

обновено на 11.03.20 в 17:45