Народен театър „Иван Вазов“

Народният театър „Иван Вазов“ се отваря за зрители в камерен формат

„Ако искаме да възстановим икономиката си, първо трябва да възстановим духа си.“ В това е убеден директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. След дълго продължилата тишина в празните зали, театърът се отваря постепенно за зрители чрез..

публикувано на 13.05.20 в 12:52

Бояна Желязкова - приказки с цигулка

Една от основните роли на музиканта е да радва хората и да повдига духа - в това вярва цигуларката  Бояна Желязкова - Бо. Тя обича да разказва приказки с цигулката си, обича сцената, да свири и да бъде сред природата. Харесва работата с деца и..

публикувано на 12.05.20 в 15:32
Виенската държавна опера

Австрия се готви за отменяне на някои от ограничителните мерки в културната сфера

С обявяването на пандемията от COVID-19 и наложената карантина, Австрия се изправи пред вероятно най-голямото предизвикателство след Втората световна война. Сериозно засегнати тук са всички сфери на обществения живот - приблизително 600 000 е броят..

публикувано на 11.05.20 в 21:18
Технически музей в Германия провежда прожекции на открито в епидемичната ситуация. 30 април 2020 г.

Кино на открито - новият формат ще доминира в София през лятото

Богат културен живот въпреки пандемията обещават от Столичната община за това лято в София. Столичани може да гледат кино на открито в паркове, както и в автомобилите си. Повече информация за прожекциите на открито от общината ще обявят след..

публикувано на 11.05.20 в 15:04
Актьорът Ненчо Илчев

Актьорът Ненчо Илчев ще прави Музей на илюзионното изкуство в Момчиловци

Актьорът Ненчо Илчев, популярен и с неговия талант на илюзионист, е автор и на книгата "Забранената книга за фокуси". Ненчо Илчев планира да отвори Музей на илюзионното изкуство в Момчиловци, в който да събира реквизити на илюзионисти, както и..

публикувано на 10.05.20 в 19:04

Изкуство и култура в „Домашен културен календар“

В периода на социална дистанция и трудни за изкуството времена една инициатива изпъква като възможност - и за изява на творците, и за занимания на деца и родители. Това е „Домашен културен календар“.  Извънредното положение, което затвори..

публикувано на 10.05.20 в 17:59
Пред къщата на Лудвиг ван Бетовен във Виена

Българско семейство разказва онлайн "Музикални истории във Виена"

Едно българско музикантско семейство, което живее във Виена, започва нова инициатива. Виолончелистката Лиляна Кехайова и цигуларят Марио Хосен са замислили видеопоредица, озаглавена "Музикални истории във Виена", която ще излъчват в онлайн канал и в..

публикувано на 07.05.20 в 21:40
Проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова след първия си онлайн концерт: Предпочитам да свиря пред публика

"Музиката помага" е цикъл онлайн концерти от залата на центъра за изкуства "Сити Марк" в София. На 14 април публиката слуша в интернет виолончелото на проф. Венцеслав Николов, а на 5 май на сцената беше изключителната пианистка и клавирен педагог проф...

публикувано на 07.05.20 в 14:40

Красимира Стоянова: Отношението към културата е възмутително

Красимира Стоянова е един от най-високо ценените български артисти по световните оперни сцени. Въпреки че от години живее във Виена, в момента е избрала да прекарва дните на принудителна изолация заради пандемията от Covid-19 на родна земя - в..

публикувано на 07.05.20 в 01:09

Спомен за певицата Елка Мицева

Елка Мицева е певица с европейска известност, но почти непозната у нас. На 5 май се навършиха 85 години от нейното рождение. Въпреки че през 1967 г. тя е удостоена с втора награда на Третия международен конкурс за млади оперни певци в София - една..

публикувано на 06.05.20 в 23:07