Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

Светлана Дичева (вляво) и Бояна АндрееваВ „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

                                                                                     Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво),
                                                                                     а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20.00 до 22.00 часа по програма „Хоризонт“.

Публикации

Кин Стоянов и Георги Кушвалиев за книгата „Дебили-недраги“ и за изкуството на епиграмата

Излезе от печат книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев - първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин. Всъщност на Кушвалиев се пада честта да избере втория носител на наградата, вторият награден ще..

публикувано на 28.09.18 в 14:27

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб

На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и..

публикувано на 26.09.18 в 13:51

Художникът Огнемир Киров отбеляза 70-ата си годишнина с изложба с акварели

По повод 70-ата си годишнина художникът Огнемир Киров покани почитателите си на изложбата „И след 70 години… акварел“ в столичната галерия „Дега“.  Галерията не е голяма, тя е по-скоро уютно малка и акварелите са 18. Когато човек тръгне да прави..

публикувано на 11.07.18 в 17:24

Виолета Воева издаде стихосбирката "Отворен финал"

Тя не е сред бъбривите творци, чието многословие граничи с графомания. Напротив, с годините Виолета Воева сякаш все повече предпочита мълчанието. Най-новата ѝ стихосбирка „Отворен финал“ (издателство "Скалино") събра наскоро приятели и..

публикувано на 10.07.18 в 18:18

Меглена Мишева за проекта "Пътуваща изложба" в Деня на испанския език

На 23 юни на открито пред сградата на Институт "Сервантес" в столицата - на ул. "Света София" - ще бъде отбелязан традиционният Ден на испанския език.  Денят ще бъде официално открит в 12.00 часа от директора на Институт "Сервантес"-София г-н..

публикувано на 22.06.18 в 11:12
Мирослава Кортенска

Проф. Мирослава Кортенска: Театралите от Западните Балкани вече имат самочувствие

В студиото на предаването за култура „Графити по въздуха“ гостува театралният критик Мирослава Кортенска, за да обобщи тенденциите и постиженията, показани на 29-тия Международен фестивал на малките театрални форми във Враца. За мен това..

публикувано на 28.05.18 в 15:59

Джеймс Илиянов написа сюрреалистичен роман

Не, това не е псевдоним -  Джеймс е истинското име на автора на сюрреалистичния роман "Това е лабиринтът". С избора си родителите му са изразили почитта си към  Джеймс (Джим ) Морисън, вокалист на The Doors. Макар че дебютира едва през 2011 година,..

публикувано на 21.05.18 в 16:14

Пламен Вукадинов: За мен адреналинът е вид дрога

Не мислете, че трябва непременно пъпът ти да е хвърлен в морето, за да станеш водолазен инструктор, специалист по водни спортове и любител на екстремните преживявания. Пламен  Вукадинов е роден в град София, но така се случва, че започва да се занимава с..

публикувано на 15.05.18 в 12:56

Радослав Гулев: Младите хора в Нотингам са разочаровани, че градът няма да бъде европейска културна столица

Тези дни жителите на Нотингам преживяха известен шок, защото бяха попарени надеждите им градът да бъде европейска столица на културата през 2023 година след решението на Брюксел британските градове след 2019 година да не могат да участват в..

публикувано на 01.12.17 в 15:30

Н.Пр. Франсоа Бонтан: Белгийските фирми все по-трудно намират квалифицирани работници

Наскоро в София се проведоха 12-ите Дни на Белгия, а за посланика на Кралство Белгия у нас, Н.Пр. Франсоа Бонтан, измина една година от идването му в България. Това стана повод за гостуването му в студиото на „Графити по въздуха“. През тази..

публикувано на 22.11.17 в 11:17