Хоризонт до обед

Дискусионно предаване на "Хоризонт". Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в "Хоризонт до обед".

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

Църквата в Паталеница все още е под ключ

„Това е затрупаният храм на България. Има история, че той е бил затрупан по време на турското нашествие, за да бъде спасен. Ние го отриваме и го затваряме отново. Това не е редно.“ Това са думите на Павел Гълъбов, жител на село Паталеница, Пазарджишко,..

публикувано на 23.01.20 в 14:38

Цените на газовата борса - по-ниски от определените от регулатора

Средните цени на газа, който се търгува на Българската газова борса, са с 9 на сто по-ниски от определените от енергийния регулатор цени на синьото гориво, но търгуваните количества все още са пренебрежимо малки. Това каза в интервю за "Хоризонт"..

публикувано на 23.01.20 в 14:14

Кои лекарства могат да останат извън обхвата на обществените поръчки

Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от режима на обществените поръчки и след законодателните промени, предложени от здравния министър Кирил Ананиев. Позицията е на д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна..

публикувано на 23.01.20 в 13:26

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Общините търсят алтернатива на личните асистенти

От началото на тази година хиляди хора с увреждания са без личен асистент. Асистентските услуги трябваше да продължат по Закона за социалните услуги, но депутатите отложиха прилагането му с 6 месеца. Законът ще влезе в сила най-рано от началото..

публикувано на 23.01.20 в 12:36

Проф. Димитър Аличков: ВиК холдингът може да оптимизира инвестициите в сектора

Бъдещият ВиК холдинг може да доведе до подобряване и оптимизиране на инвестициите във ВиК сектора. Така смята проф. Димитър Аличков от Университета по архитектура, строителство и геодезия. През последните два оперативни периода бяха финансирани и..

публикувано на 23.01.20 в 12:26

Бусманци на протест заради липсата на канализация

Жителите на село Бусманци утре излизат на протест. Те са недоволни, защото населеното място отпада от обхвата на регионално предпроектно проучване за изграждане на ВиК мрежата на Столичната община по Оперативна програма "Околна среда". Така в..

публикувано на 23.01.20 в 11:11

Научно-образователният фестивал „Намереното поколение“ - през уикенда в НДК

От 24 до 26 януари В НДК ще се проведе научно-образователния фестивал „Намереното поколение“.  Организатор е сдружение „Апетит за образование чрез практика“.  Ще се включат специалисти от различни области - учени, изследователи, хора от бизнес и..

публикувано на 22.01.20 в 15:42
Акад. Лъчезар Трайков

В Националната здравна стратегия ще има текстове за дементно болните

В Националната здравна стратегия ще бъдат включат конкретни и ясно разписани текстове за грижите за възрастни хора с деменция. Това увери в предаването "Хоризонт до обед" акад. Лъчезар Трайков,  председател на работната група, изготвила документално..

публикувано на 22.01.20 в 13:49

Доц. Андрей Чорбанов: Иновативните терапии на рака все още са скъпи и недостъпни

„Най-различни научни групи работят за създаване на нови Т-клетъчни терапии и постоянно могат да се очакват нови открития. Друг е въпросът доколко те могат да бъдат директно приложени. И в момента прилаганите Т-клетъчните терапии, които са много..

публикувано на 22.01.20 в 13:39
Валери Йорданов

Валери Йорданов: Моноспектакълът "Караконджул" е като медитация

Довечера при разпродадена зала в Народния театър "Иван Вазов" ще се играе премиерно моноспектакълът на Валери Йорданов „Караконджул". Постановката е по  разказа  „Дервишево семе“ на Николай Хайтов. Режисьор е Стоян Радев. "Аз много харесвам..

публикувано на 22.01.20 в 12:14