Хоризонт до обед

Дискусионно предаване на "Хоризонт". Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в "Хоризонт до обед".

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

Национална аптечна карта няма да реши проблема с аптеките в селата

Министерството на здравеопазването предвижда създаването на национална аптечна карта, която ще отчете потребностите на различните населени места и достъпа им до лекарства. Предвижда се  търговците на дребно да бъдат стимулирани да откриват аптеки в..

публикувано на 17.02.20 в 14:06
Проф. Славия Бърлиева

Проф. Славия Бърлиева: Кирилометодиевската традиция е обрасла с митове и легенди

„Кирилометодиевската традиция е обрасла с много митове, много легенди. В нея има идеология. Кирилометодиевистиката е гранична област, която стои между науката и политиката .“ Това каза в интервю за „Хоризонт“ проф. д-р Славия Бърлиева от..

публикувано на 17.02.20 в 13:13
Николай Милчев

Николай Милчев за писането като лечение и болестта на познанието

На 24 февруари в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ поетът Николай Милчев ще представи първата си книга в проза -    „Ябълковият човек“ "Страховете ни превръщат в обратното на виното - ако виното ни отпуска и облагородява,..

публикувано на 17.02.20 в 12:29
Д-р Емил Грашнов

Д-р Емил Грашнов: Храненето в психиатриите е подвластно на фактора "най-ниска цена"

Храната на психично болните по нищо не се различава от храната на психично здравите. Психично болни с по-големи финансови възможности ядат по-скъпи храни, когато са си вкъщи, а психично болни, които са социално слаби, съответно ядат по-евтини..

публикувано на 17.02.20 в 10:55
Важно е системата да поощрява повече млади хора да се захванат с ранното детско образование, казва белгийският специалист.

Ян Пеетерс: Системата трябва да мотивира учителите да се развиват

Международно признат експерт в областта на ранното детско развитие ще консултира фондация „За нашите деца“ за ролята на професионалистите, работещи с деца в ранна възраст и техните семейства. Д-р Ян Пеетерс е един от основателите на Центъра за..

публикувано на 14.02.20 в 14:24

Повечето учители са възрастни и избягват разговора за сексуална култура с учениците

Има развръзка по казуса за обучителната програма „Таралежи“ на фондация „П.У.Л.С.“ в Перник , която цели превенция на сексуалното насилие чрез обучение по специална програма в училище. След родителски сигнал и решение на МОН обучението по..

публикувано на 14.02.20 в 13:31
Изрисувано кошче до 35 СЕУ

Фондация "Open space" работи за по-цветна градска среда

Фондация "Open space" създава култура в градски пространства. Десетки сгради, трафопостове и пейки са само част от обектите, върху които са творили художници доброволци от фондацията. Инициативите започват през 2014. Тогава в продължение на три..

публикувано на 13.02.20 в 15:16
Джумая джамия в Пловдив

"Кафе на толерантността" ще пият утре в Джумая джамия в Пловдив

Всяка улица и всеки площад в историческия център на Пловдив, и не само там, носят отпечатъка на съвместното съжителство на българи, мюсюлмани, евреи и арменци. По-важното е обаче, че са го носили и продължават да го носят в сърцата си..

публикувано на 13.02.20 в 14:02

Иван Игов: Съвременният свят ни прави все по-големи самотници

„Съвременният свят ни прави все по-големи самотници. Хубаво е да спазваме някаква „хигиена“ спрямо социални мрежи, спрямо интернет. Да оставяме достатъчно пространство да общуваме с хората на живо , а не само в мрежата.“ Мнението е на психолога..

публикувано на 13.02.20 в 12:42
Петър Мутафчиев

Част от приватизираните предприятия в структурата на БДЖ работят добре

След разпоредената от главния прокурор Иван Гешев на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес потърсихме коментар за приватизацията в системата на железниците. Приватизацията се реализира..

публикувано на 13.02.20 в 12:28