Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22 до 24 ч. по „Хоризонт“.

С вас ще будуват Елеонора Николова, Иван Нотев, Иван Русланов, Лъчезар Вълев и Лора Търколева.

Публикации

Иван Ланджев

Литературна естетика на пандемията и страхът като необходима съставка

В такива времена е хубаво да чуем и гласа на поетите. С Иван Ланджев си говорим за литературната естетика на пандемията. Извънредната ситуация променя звука на думите, те стават някак тежки, обличат се в дрехите на „днес“, за да ни служат в „сега“ ...

публикувано на 27.03.20 в 20:31
Надпис с името на песента върху блок в

Как последният клип на The Prodigy беше сниман в София

В края на 2018 година The Prodigy издадоха последния си до момента албум - "No Tourists". На 4 март следващата година най-разпознаваемият за широката публика член на групата, Кийт Флинт, сложи край на живота си. Между тези две събития, някъде през..

публикувано на 27.03.20 в 13:17
Петър Йорданов - Бъни

Музикално вдъхновение в нощта – хандпан за напреднали с Бъни и Дани

Светлината е оскъдна. Студено е. Нежна мелодия се прокрадва в полумрака и докосва слуха. Неин композитор и изпълнител е Дани – Даниел Младенов или един от двамата хандпан майстори – гости на „Изотопия“. Този разказ започва също толкова странно,..

публикувано на 24.03.20 в 13:28

Светът като гигантска арфа

Светът е музика, която може да бъде изсвирена на арфа. Но не каква да е арфа, а гигантска - струните й могат да бъдат опънати от земята до върха на небостъргач, на планински връх или да свържат двете страни на каньон . Изобретател на тази арфа е..

публикувано на 17.03.20 в 17:06
Четиримата

Калинка и Виктор Асенови - за мечтите, изпитанията, Карма и Идалго

Те са щуро семейство, което отиде в Непал, за да провери как им понася високото, катерят се по скали, правят скоростни изкачвания на Витоша, влизат посред нощ в необлагородени пещери и тренират съвсем целенасочено за високи върхове. Семейството им е..

публикувано на 13.03.20 в 00:00
Ember&Dust

Ember&Dust - млади, амбициозни, влюбени в мрака

В началото бе музиката. Последва мракът. Така започва историята на младата метъл банда Ember&Dust. „Имах огромното желание да правя музика. Без значение каква“, казва Devon White – създателят на групата, в която в момента членуват четирима..

публикувано на 12.03.20 в 08:18

Латиноамериканската зима на Мартин Кръстев

От ноември до февруари през Италия по море до Бразилия и Аржентина. Мартин Кръстев се завръща от дълго пътешествие от другия край на света, за да разкаже за него в Клуба на пътешественика днес и утре . В две вечери той ще събере разказа си защо..

публикувано на 09.03.20 в 08:44
Любен Яков

Бъдещият лекар Любен Яков: Вътрешните болести са цяла вселена

Българските студенти не отстъпват по нищо на западноевропейските. Така смята четвъртокурсникът по медицина  Любен Яков. Любен е студент в 4 курс в Медицинския университет в София.  В семейството му всички се занимават с медицина – родителите му,..

публикувано на 02.03.20 в 14:40

Извънземни гостуваха на „Изотопия“

За първи път в ефира на Българското национално радио в предаването „Изотопия“ прозвуча „Fractal Vision“ – най-новият студиен запис на ALIEN INDUSTRY . Вторият трак от новата им тава се очаква през юни. По думите на Здравко Минев – лидер и..

публикувано на 01.03.20 в 18:22
Маркета Грегорова

Да браниш позициите си с укулеле в ръка: един пират в Европейския парламент

Трябва ли да запишем песен с укулеле, за да ни изберат за евродепутати? Не е задължително, но при Маркета Грегорова от Пиратската партия се е случило точно така. Тя е всичко друго, но не и типичен политик. Още преди да има представа, че ще я..

публикувано на 26.02.20 в 15:04