Кристиан Костов с още едно престижно европейско отличие- наградата „Public Choice Award“

На 17-ти януари на бляскава церемония в зала „Мартини плаза“ в Грьонинген- Холандия, се състоя връчването на наградите European Border Breakers Award (Европейски музикален дебют без граници). Събитието се проведе за 15-ти път. На церемонията..

публикувано на 17.01.18 в 23:06
Премиерното изпълнение под палката на Павел Герщейн в Кострома, Русия

Светлин Русев осъществи премиера и студиен запис на нов цигулков концерт от Минко Ламбов

Едно ново произведение беше създадено, вдъхновено от таланта на чудесния наш цигулар Светлин Русев - носител на приза "Музикант на годината 2006". Концерт за цигулка и оркестър №1 "Camposelice" от младия композитор Минко Ламбов беше представен пред публика..

публикувано на 11.01.18 в 19:31
Радосвета Бояджиева - първата жена диригент у нас

95 години от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

Имаме повод да си припомним първата жена диригент в България - Радосвета Бояджиева. По-възрастните слушатели ще си я спомнят на пулта на Софийската опера, където тя бе неотменно в продължение на 23 години, ще си спомнят колко много спектакли сме..

публикувано на 10.01.18 в 18:37

Благотворителен концерт в подкрепа на издаването на книга за пианистката Ружка Чаракчиева

Колеги и ученици на именитата наша пианистка проф. Ружка Чаракчиева - доайен сред българските акомпанятори, ще се включат в благотворителна инициатива, която има за цел да подкрепи издаването на биографична книга за нея. Концертът с участието на..

публикувано на 10.01.18 в 18:19

"Класическата Европа" - музика отвъд политиката

На 10 януари в зала "България" от 19 часа Софийската филхармония ще изнесе концерт под надслов "Класическата Европа" , в който ще представи шедьоври от 13 европейски култури. В програмата ще бъдат включени пиеси от Чайковски, Елгар, Дебюси, Сметана, Белини,..

публикувано на 10.01.18 в 17:36
Росен Пенчев, Лорина Камбурова и Орлин Павлов в БНР

Лорина Камбурова, Росен Пенчев и Орлин Павлов - гости в предаването "Бъди какъвто си"

Силно начало на 2018-а година за актьорите-музиканти Лорина Камбурова и Росен Пенчев и за музиканта-певец Орлин Павлов. Лорина се снима във видеоклипа „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед“ по повод  българското председателство на ЕС. Предстои..

публикувано на 10.01.18 в 16:54

Включете се в гласуването за "Музикант на годината 2017"

Националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по Програма "Хоризонт" се провежда за 27-и пореден път и отново дава шанс на слушателите на Българското национално радио да определят чрез гласуване своя фаворит сред българските..

обновено на 10.01.18 в 13:19
Григор Паликаров

Конкурс на Европейския съюз за оркестрови диригенти се провежда в Пазарджик

В Пазарджик се провежда конкурс на Европейския съюз за оркестрови диригенти. Събитието е под патронажа на генералното консулство на България в Милано. Това е първо издание на такъв конкурс, като симфоничният оркестър в Пазарджик е предпочетен в оспорвано..

публикувано на 10.01.18 в 11:19
НФХ

Българска класика в първия концерт за годината на Националния филхармоничен хор

В афишите на Концертен комплекс "България" се забелязва трайна тенденция - вторниците са запазени за Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Може би не всички вторници в календара, но достатъчно, за да се осъществи цикъла "Шедьоври на хоровата..

публикувано на 10.01.18 в 10:50

Победителят в играта на наградите "ЕВВА" бе обявен в предаването "Евробокс"

На 31.12.2017 година в предаването "Евробокс" беше изтеглен чрез жребий слушателят, който ще присъства на церемонията по връчването на наградите "ЕВВА" за изпълнител с изключителен успех в Европа през изминалата 2017-та година. Церемонията ще се състои в..

публикувано на 08.01.18 в 15:21