По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Сънят и хранителните навици взаимно си влияят

Липсата на сън влияе върху хранителните навици и теглото и обратното - наднорменото тегло повлиява качеството на съня. Сънят въздейства на затлъстяването и затлъстяването въздейства на съня, категорична е д-р Валентина Андреева от секцията по..

публикувано на 18.03.20 в 10:11
Валентина Страхилова

Училище за родители в Перник ще дава безплатни консултации

В Перник отвори врати училище за родители „Мама, тате и аз“. Родителите ще имат възможност да получават полезна информация за бременността и раждането, отглеждането на новороденото, репродуктивни проблеми. Лектори са водещи експерти и специалисти, които..

публикувано на 25.02.20 в 15:56
Жени Жикова

Жени Жикова: Доброто познание за езика ни прави красиви отвътре

"Малко хора се връщат към корена на езика. А истината е, че колкото по-естетически издържан е той, толкова по-красиви сме ние отвътре . Това ни превръща в грамотни, атрактивни, успешни, независимо от различията ни." Мнението е на Жени Жикова,..

публикувано на 17.02.20 в 10:33
Питър Сейдж

Британският лектор Питър Сейдж: Не търсете кратките пътеки в живота

Питър Сейдж представи и в България новата си книга "Въпреки всичко". Роден е през 1972 година във Великобритания. Започва да се занимава с бизнес на 17-годишна възраст, но същевременно се интересува и от личностно развитие. В началото на 2017 година..

публикувано на 04.02.20 в 16:55
Николай Примов и Десислава Караиванова

Десислава Караиванова: Изкуството е точка на претопяване на различията

Сдружението на творците с увреждания в България организира  благотворителната изложба "Природа в интериор". Идеята е да се подкрепят хора с всякакви увреждания, които се занимават с всякакъв вид изкуство, с такава цел е учредено и самото сдружение,..

публикувано на 03.02.20 в 17:00
УМБАЛ

10 хиляди пациенти претърпяват смяна на ставите у нас годишно

10 хиляди пациенти у нас годишно претърпяват смяна на ставите - коленните или тазобедрените, казва доц. Сашо Асьов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна"...

публикувано на 31.01.20 в 14:47
Анастасия Кузнецова и Жан-Батист Бутера

"Огън, тлеещ под вода" или как изплуваме от кризите и загубите

Анастасия Кузнецова от Русия и Жан-Батист  Бутера  от Руанда са автори на книгата „Огън, тлеещ под вода“, която излезе на български език. Кузнецова и Бутера са руски възпитаници. И двамата имат над 20-годишна практика в психотерапията ,..

публикувано на 24.01.20 в 17:08
 д-р Росица Кръстева

Сайт в помощ на пациентите предоставя достъпна информация за рака

Информацията на сайта onconavigator.info е изключително ценна за пациентите в България, казва д-р Росица Кръстева, специалист онколог с 20-годишен опит.  "Не е необходимо пациентите да знаят терминологията и всички подробности, но те трябва да знаят..

публикувано на 21.01.20 в 16:13
Ива Давидова по време на записа на

Народната певица Ива Давидова посвети песен на водната криза в Перник

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която набира бързо популярност онлайн .        Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“.  „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което..

публикувано на 21.01.20 в 11:53

Столетницата баба Роза от Дебелец: Всяка вечер се прекръствам, има сила отгоре

Първата си столетница почете тази седмица град Дебелец, Великотърновско. Роза Петрова е жизнена и вярваща жена.  На вековния ѝ юбилей се събраха внуци, правнуци и осеммесечната ѝ праправнучка.  Баба Роза е добра жена и гордост за града ни,..

публикувано на 18.01.20 в 10:05