Центърът на Прищина

Политическа криза застигна Косово насред пандемията

В разгара на пандемията от коронавируса Западните Балкани - инцидентно, или в един случай като че ли нарочно - се оказват в специфична за недалечното им минало политическа ситуация. Сърбия беше сполетяна от масовата зараза в момент на..

публикувано на 28.03.20 в 10:36

В Унгария не искаме да закъснеем с мерките, като Италия, Испания…

В Унгария не искаме да последваме случващото се в Италия, Испания, Швеция или Обединеното кралство, които предприеха твърде късно мерки. Това каза пред БНР Левенте Шиткей - редактор в най-големия унгарски десен вестник „Мадяр Немзет“, коментирайки..

публикувано на 28.03.20 в 10:19

Приютите подслоняват бездомни в условия на извънредно положение

Кризисният център в столичния квартал „Захарна фабрика“ работи в условията на извънредно положение и продължава да приютява бездомници, предаде БГНЕС.  Беше получен сигнал от хора, посещаващи кризисния център, че получават храна само веднъж на ден,..

публикувано на 28.03.20 в 08:40

Проф. Марина Лякова: Кризата крие надежда за възраждане на експертното знание

Не само медицинските, но и икономическите последствия ще са много негативни от пандемията с коронавируса. Най-голямата надежда е в науката. Тази позиция изрази в в предаването "Хоризонт до обед" социологът проф. Марина Лякова, преподавател в..

публикувано на 27.03.20 в 13:00
Залата за групови занимания е превърната в шивашко ателие

Изолацията може да забави развитието на децата със специални потребности

След въвеждането на извънредното положение всички центове за социални услуги затвориха и преминаха в режим на дистанционна връзка с потребителите, които обслужват.  Социалните работници, медиаторите и специалните педагози от общностния център..

публикувано на 27.03.20 в 11:17

Независимите артисти искат два фонда да подпомагат дейността им

Загубите за независимия културен сектор заради забраната за провеждане на събития до месец юни ще надхвърлят 7 милиона лева. Ако ограниченията продължат до края на годината, натрупаните загуби ще достигнат 16 милиона лева. Това показва проучване,..

публикувано на 27.03.20 в 10:41

"Да хакнем кризата" - двудневен хакатон търси решения за общности и бизнеси по време на криза

Тази вечер започва двудневен онлайн хакатон, който цели да събере идеи за проекти за справяне с кризата, породена от коронавируса .  Събитието се провежда под надслов „Да хакнем кризата”. Идеята е да се съберат млади хора със знания, експертиза..

публикувано на 27.03.20 в 10:13

Възможни ли са онлайн образователни олимпиади

Между 12 и 18 март се проведе дистанционно петата Кавказка олимпиада по математика в Русия.  По математика и информатика е по-лесно да се организират олимпиади онлайн, но проблемът е с големите международни олимпиади, каза пред "Хоризонт"..

публикувано на 26.03.20 в 14:04
Китай спечели битка, но войната с коронавируса продължава в други точки по света.

Китайски лекари описаха в наръчник борбата с коронавируса

Какво научи Китай, сблъсквайки се първи с новия коронавирус – най-важното от китайския опит е описано в наръчник на китайските лекари, разпространен по цял свят на руски   и английски  език. В него е описано как е организирана работата в..

публикувано на 26.03.20 в 13:11
Красимира Масларова

Красимира Масларова: Държавата може да тества медицинските консултации от разстояние

Българска компания предлага безвъзмездно иновативна телемедицинска технология за онлайн комуникация както с лекари, така и между медицински специалисти, по време на ограничителните мерки заради коронавируса. „Нашата компания написа две писма..

публикувано на 26.03.20 в 12:53