Животът на възрастните в извънредно положение

Сформираният Кризисен център в Мездра помага на самотни, трудно подвижни, лежащо болни хора. С помощта на доброволци те ще бъдат снабдявани с хранителни продукти от първа необходимост и лекарства.  Заявките се приемат на телефоните на общинската..

публикувано на 17.03.20 в 08:40

50% от въздуха в самолетите е чист, другата половина се филтрира

Как се движи и пречиства въздухът в съвременните самолети и доколко е (без)опасно такова пространство в условия на епидемия от заразно заболяване? Повечето съвременни самолети рециркулират средно около 50% от въздуха. "Това означава, че..

публикувано на 16.03.20 в 17:15
УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”

Психотерапевтите обсъждат възможности за дистанционна работа с пациенти

Асоциацията по психотерапия огласи послание заради обявеното извънредно положение у нас. Организацията призова психотерапевтите да реорганизират работния си режим и да  преценят как да продължат работата си с пациентите. Много е важно..

публикувано на 16.03.20 в 15:40
Връчване на дипломите на студенти по право в Народното събрание

Преподаватели искат задължително обучение по хуманитарни науки в университетите

Има разминаване между Министерството на образованието и науката и Сдружението на университетските преподаватели по философия за средствата, чрез които да бъде решен проблема с образованието на студентите по хуманитарни науки. Представители на..

публикувано на 16.03.20 в 14:25
Коронавирусът променя дневния ред навсякъде по света, където има огнища на зараза.

Как в Израел помагат на фризьорските салони и продавачите на пирони заради коронавируса

Покрай карантината заради коронавируса в Израел си припомнят известната еврейска поговорка „ Надживяхме робството при фараона, ще надживеем и това, което ни се случва днес ”. Принудително или доброволно наложената поставя държавите и обществата пред..

публикувано на 16.03.20 в 13:47
Софийският университет „Св. Климент Охридски

Петър Николов: Хуманитарното знание не е на бунището

Ще бъде ли отчетена и спряна дехуманизацията на висшето образование в Стратегията на висшето образование и в Националната карта на висшето образование, които се подготвят след приемането на поправките в Закона за висшето образование? Сдружението..

публикувано на 16.03.20 в 12:25

Коронавирусът - колко лесно една "защитена" среда се превръща във враждебна

Секцията по кризисна интервенция към Дружеството на психолозите предложи помощ на хора, които се нуждаят от подкрепа заради кризата с коронавируса. Вече има хора, които имат осъзнатата потребност да ни потърсят и да поговорят. Помощта е..

публикувано на 16.03.20 в 10:30
Татяна Становая – нещатен сътрудник на Московския център „Карнеги“

Татяна Становая: Боя се, че Путин не може да намери сили да се оттегли

„Боя се, че имаме класически случай на застаряващ политически лидер, който не може да намери в себе си сили да се оттегли.“ Това каза в интервю за БНР руската анализаторка Татяна Становая, коментирайки изненадващото развитие отпреди дни в Русия,..

публикувано на 15.03.20 в 13:33
Димитър Бечев

Димитър Бечев: Затварянето на САЩ си има икономическа цена

САЩ спират за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащите от европейски страни чуждестранни граждани заради пандемията от новия коронавирус, съобщи президентът Доналд Тръмп. Европейският съюз възрази срещу едностранното решение на..

публикувано на 13.03.20 в 10:07
Електронни услуги чрез мобилно устройство

Електронните услуги не се ползват достатъчно

Ползват ли се достатъчно електронните услуги у нас? Общините предоставят 154 административни услуги в 14 тематични раздела. Това са услуги, регистрирани в административния регистър. Голяма част от пенсионерите все още получават пенсиите си в..

публикувано на 12.03.20 в 13:02