Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички топлофикации са готови да пуснат парното

\n

Председателят на топлофикационните дружества Валентин Терзийски увери, че всички имат готовност да пуснат парното при очакваното застудяване. Няма опасност да останат без отопление жителите на София, Плевен, Враца и Бургас, както бе съобщено преди седмица. Подготвени са погасителни планове за покриване на задълженията към "Булгаргаз", съобщи в интервю за "Хоризонт" Терзийски. Той съобщи, че предвидените квоти за емисиите въглероден диоксид за топлоелектрическите централи не са достатъчни и ще има дефицит ощe през следващата година, а това ще доведе до поскъпване на енергията.

\n

\n

\n

"По отношение на квотите въглероден двуокис, които ще бъдат разпределени на предприятията, още от 2010 г. се очертава дефицит, особено за топлофикационните дружества. Там е в рамките на около 17%. Този дефицит, ако не бъде коригиран при настоящия преглед на плана, преди да бъде одобрен от Европейската комисия, естествено, трябва да бъде покриван чрез закупуване. Това означава, че ще има оскъпяване на енергията, произвеждана от тези дружества", заяви Терзийски.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества заяви още, че проблемът може да се реши, като се използва предвидения резерв от квоти за емисиите въглероден диоксид за нови дружества. Асоциацията настоява страната ни да поиска от Европейската комисия удължаване на срока за изпълнение на стандартите.

\n

Иван Ангелов, началник на отдел в екоминистерството, коментира, че ведомството следи дали топлоелектрическите централи изпълняват евроизисквания за емисиите серен диоксид. Очаква се след година да бъдат спрени предприятията Брикел в Гълъбово и ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.

\n

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29