Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 жертви, след като ферибот с близо 300 души на борда потъна край Суматра

21 души загинаха, а 232 са извадени живи, след като ферибот потъна край бреговете на индонезийския остров Суматра. Фериботът извършвал курс между островите Батам и Моро, когато заседнал на плитчина и се преобърнал, заради бурното море.

Друг ферибот, с 213 души на борда, катастрофира край островите Риау, но няма информация за жертви. Спасителните операции и на двете места продължават, но са затруднени от лошите атмосферни условия.

Корабокрушенията не са рядкост в островния архипелаг Индонезия, където фериботите са основните транспортни средства, а използваните кораби често са твърде стари и претоварени и нямат и достатъчно спасителни средства.

По публикацията работи: Франс прес


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29
Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).

Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални емигранти

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални емигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави.  Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат..

публикувано на 18.04.24 в 15:28
Язовир „Йовковци“

Язовир "Йовковци" може да приеме големи количества валежи

Нивото на язовир „Йовковци“, който водоснабдява Великотърновска област и част от област Габрово, е спаднало с близо 4 метра. От водния оператор уверяват, че няма опасност от недостиг на питейна вода и воден режим за населените места, които се водоснабдяват от язовира. Обемът на язовир „Йовковци“ е 72,620 млн. кубически метра, което е 79 %..

публикувано на 18.04.24 в 15:21
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

"Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс в държавата и конкретно здравеопазването се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ . Практически..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34