Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия втрещи Сеп Блатер,иска да е 33-ят отбор на световното

Футболната асоциация на Ирландия поиска да бъде приета като 33-ят отбор на
световното първенство по футбол, съобщи президентът на Международната футболна федерация /ФИФА/ Сеп Блатер. Идеята на ирландците е за компенсация от баражите срещу Франция, след като съперниците ни в 8-ма група отпаднаха след игра с ръка на Тиери Анри в продълженията.

Инцидентът предизвика полемики в световен мащаб, а постъпката на Тиери Анри бе порицавана и осмивана седмици наред. Ситуацията се разви до аутлинията и бе пропусната от главния рефер на мача. Именно на тази позиция в Лига Европа има допълнителен съдия, който може да се появи и на световното първенство, за да бъде избегнат подобен случай, предложи Блатер.

"Приехме делегация от Ирландия. Те не са особено щастливи от начина, по който техният отбор отпадна от баражите. Те знаят, че решението на съдията е крайно и мачът не може да бъде преигран. Ирландските представители не поискаха санкции за футболист или съдия, но попитаха дали е възможно да бъдат 33-ия отбор на световното първенство. Наистина го направиха. Ще запозная Апелативната комисия на ФИФА със случая, но не мога да бъда категоричен, че молбата ще бъде уважена", заяви Блатер.

Добавянето на още двама съдии край двете аутлинии няма да бъде единствената промяна. На събранието на Изпълнителния комитет в сряда в Кейп Таун ще бъдат обсъдени няколко варианта за помощ към реферите, един от които е използването на видео повторения. Почти със сигурност ще бъде променен и форматът на квалификациите, като е силно вероятно да отпаднат баражите за класиране на световно първенство.

 

/С.К./



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късметът на Атлетико приключи срещу Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. "Жълто-черните" сразиха с 4:2 Атлетико Мадрид в реванша от четвъртфиналите на своя "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 5:4 продължиха напред.  В спор за място на финала Борусия ще се изправи срещу Пари Сен Жермен, който..

публикувано на 17.04.24 в 00:27

Червен картон провали Барселона, велик обрат за ПСЖ

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира.  Френският шампион спечели с 4:1 на "Луис Компанис" и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен.  Срещата започна добре за домакините, които първи..

публикувано на 17.04.24 в 00:23

Рафаел Надал се завърна с победа

22-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал се завърна триумфално на корта с победа срещу италианеца Флавио Коболи в първия кръг на турнира по тенис от сериите ATP-500 в Барселона (Испания). Надал елиминира италианеца в два сета - 6:2, 6:3 за близо час и половина игра. Надал демонстрира добра форма при завръщането си на корта след дълго отсъствие..

публикувано на 16.04.24 в 20:12

Цанко Цанков удостовери, че пръв е преплувал Гибралтар

Цанко Цанков показа оригинала на документа, удостоверяващ, че на 9-и септември 2022 г е преплувал Гибралтар в неопренов костюм, каквото е изискването на организаторите и фактически е първият българин, покорил протока, който е част от веригата на най-трудните маратони Oceans Seven.  Това се наложи заради новината, че Петър Стойчев през последните..

публикувано на 16.04.24 в 19:02

Топ рефери идват за 15-то издание на турнира по таекуондо „Херея оупън“

Над 1200 състезатели са заявили участие в 15-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Херея оупън", който ще се проведе на 21 и 22 април в "Асикс Арена". Отличията в дисциплините "спарниг" и "пумсе" (Форма) ще си оспорват спортисти от 21 държави – Гърция, Италия, Швеция, Швейцария, Португалия, Турция, Австрия, Норвегия, ,..

публикувано на 16.04.24 в 18:08

Мирослава Минчева е на крачка от олимпийска квота

Мирослава Минчева влезе във финала на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио де Жанейро, информира БТА. Българската състезателка намери място сред най-добрите осем в дисциплината след 286 точки в прецизната стрелба и отличното постижение от 297 точки на бърза стрелба, като с общ сбор от 583 точки завърши осма в квалификациите...

публикувано на 16.04.24 в 17:32
Антоанета Стефанова (в средата) и Виктория Радева (вдясно) се надяват отново на подобно посрещане след Родос.

Шахматните царици Антоанета Стефанова и Виктория Радева за европейското в Родос

На 18 април на гръцкия остров Родос се открива 24-ото европейското първенство по класически шахмат за жени. България ще има шест представителки - Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова. Толкова наши шахматистки не са участвали на шампионат на Стария континент от 2014 година, когато..

обновено на 16.04.24 в 12:03