Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Аспарухов: "Трябва да помогнем и на себе си, и на държавата"

Снимка: БГНЕС

Късно снощи приключихме срещата при премиера и поискахме спешна среща с финансовото министерство, защото не е нормално институции в държавата да ни съберат един ден преди решението и императивно да ни бъде съобщено с колко ще бъдат орязани бюджетите на общините, когато има кризисна ситуация и когато се обсъждат 3 месеца антикризисни мерки при положение, че съществува чл. 37 от закона, според който ние водим консултации задължително. Това заяви в предаването "Преди всички Иван Аспарухов, кмет на Мездра и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОБ), по повод решението за орязване на бюджетните разходи с 20%, което се отнася в пълна сила и за общините. "Ние имахме 2 часа срещи в министерството на финансите, при което ни беше съобщено за какво става въпрос и то е още по-тежко, защото става въпрос за 20% съкращение на годишна база от бюджетите, на нещо, от което са минали вече 4 месеца, на което са вземани заплати, плащани са разходи ... Става въпрос за една сума от 182 млн. лв. да отпаднат от общинските бюджети и то най-вече в местните дейности, защото държавното присъствие там като финансиране в дейностите образование и здравеопазване се запазват", каза Аспарухов. Той попита с какво да се финансира обаче изравнителната субсидия, местните пътища, капиталните вложения. "При 124 общини, за които местните дейности са на основа на изравнителната субсидия от държавата, какво може да се случи, за какви местни услуги говорим и за какво става въпрос?", попита кметът на Мездра.

Разговорът снощи с премиера беше откровен и точно в тази посока - че ако бъде потърсено от нас решение, и ние ще открием резерви, но не го примаме във варианта 20% орязване на годишна база, каза още Аспарухов. "Искахме да се определи определена сума, днес може би върви експресния бюлетин от сдружението към всички общини, до 5-6 дни на местата, които общо взето сме уточнили като цифри, като рестрикции в общинските бюджети, ще поискаме от общините тяхното мнение за разкриване на допълнителни неща или там, където може, да се коригират бюджетите", посочи той. Според него ако рестрикцията не е в проценти, а по определени правила, както се управляват бюджети, след внасяне в общинските съвети бюджетите могат да бъдат коригирани. "Но ще седнем и ще обсъждаме, не под императива, че не трябва да пипаме държавни отговорности, че не трябва да пипаме други неща, които примерно са отговорност на държавата. След като са отговорност на бюджетите, сядаме в общинските съвети честно, откровено и казваме: "Дайте да видим какво да правим, трябва да помогнем и на себе си, и на държавата в крайна сметка, щом е такова положението", каза още Аспарухов. Той потвърди, че рестрикцията за всички общини няма да е 182 млн. лв., а наполовина, и до 5-6 дни ще предложат свои мерки. "Толкова преференции има на местно ниво. Освобождават се предприятия, освобождава се инфраструктура, освобождава се всичко ... Ами толкова дупки има в приходната част. Вие задавате ли си въпроса какво е изпълнението на бюджета към момента? Единствено общините със 100 млн. лв. си преизпълняват бюджетните задачи. Защо? Първо, местните данъци, звената работят изключително добре, след като са на наше подчинение, всички резерви се търсят в тази система и на облагането, и на събирането. Но това е моментна снимка на това, което се случва, защото гражданите са изключително дисциплинирани и за недвижимите имоти си плащат данъците. Разбира се, натоварването е първите месеци, след това има едно друго нещо, което заблуждава може би - наличностите в общинските бюджети. Да, но защо беше необходимо ние да вървим към една система на делегирани бюджети, която успокои образованието, но в същото време създаде голяма диспропорция на места, където не трябва да се управляват", добави кметът на Мездра. Според него още в началото на годината общините са поискали да се разреши по-гъвкава система във формулата за делегираните бюджети. "Освен че не се получи по-голяма гъвкавост, какво се случи в по-голяма част от общините, и то големите общини се оплакват. Огромни излишъци, натрупани в системата, преведени преходните остатъци януари месец към системата на делегираните бюджети, вдигане на заплатите - ние не сме против вдигането на зпалатите в образованието, напротив, нека да бъде, но когато цялата държава е в агония, тези средства бяха използвани за други неща. Общините вложиха страшно много ресурс, капиталови вложения в реконструкция на учебните заведения, енергоспестяващи мерки и т. н.", посочи той.

Трябва да бъдем откровени пред населението, че трябва да изберем от 2 неща - или да ликвидираме половината от услугите, които предлагат общините, или да намалим качеството им, сподели Аспарухов. "Сигурно не е добре да намаляваме качеството", смята той.

Защо общините са очаквали, че ще бъдат изключение от правилото за орязване на бюджетните разходи, ще има ли сектори, които няма да бъдат пипани, може ли да се разчита на европейските фондове като антикризисна мярка и ще се стигне ли до ситуацията, в която общини не могат да изпълняват публични услуги и задлъжняват към фирми-изпълнители можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Иван Аспарухов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52