Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бъдещето на радиото е в новите технологии и БНР е готово за предизвикателставата на цифровата ера

 

„В електронната джунгла от гласове и образи вече не е достатъчно да имате приятен глас или приятно лице. Много важно е съдържанието, а още по-важна е технологията, която предава образите и звуците.  Възможностите на новите технологии позволяват на едно място да се съберат видео, аудио и много други послания, при това едновременно. Те изискват нов подход и нови навици. Ето защо цифровизацията предстои да преобърне бита и нагласата ни към околния свят.” - това заяви генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров в навечерието на 8-ата Международна среща на регионалните радио, телевизионни и телекомуникационни организации и производителите на техника за радиоразпръскване, която ще се сътои на 13 май във Варна. Подобен форум се провежда за пръв път в България по инициатива на БНР и в него ще вземат участие над 100 професионалисти от 15 европейски страни. Дискусията ще даде възможност да се обсъди цифровизацията във всичките й аспекти – от производството на медийни продукти, през цифровите технологии за пренос и радиоразпръскване до радио и телевизионните приемници. Преходът от аналогово към цифрово излъчване освен модернизация на технологично равнище, означава нови възможности за електронните медии допълнителни услуги, повече и по-качествени програми. Технологичното обновление и ускореното внедряване на цифрови технологии е един от приоритетите на БНР през последните години - подчерта Валери Тодоров:

 „Две години преди приемането на цифровото законодателство в страната БНР започна да работи по цифрова технология. През 2007 г. стартира излъчването на програма Хоризонт по DVB-T. Това е технологията, която предстои да се внедри като цифровизация на телевизията в България. През 2008 г. внедрихме един чисто радио формат - DRM, цифрова технология върху късите вълни, коята се използва за предаване на сигнал на далечни разстояния. По този начин БНР, като обществена медия, изпълнява едно от основните изисквания, заложени в препоръките  на Съвета на Европа - да предлага широк, открит, обективен и плуралистичен поглед вържу събитията в страната и чужбина, като същевременно гарантира достъп до всички видове вълни, цифрови и интернет платформи. В България е приет дуалистичния модел - на обществени и търговски медии. Искам да подчертая, че изборът на националния законодател обществените медии в България да се финансират чрез бюджета по никакъв начин не променя обществения им характер. Европейските медиини практики изрично показват, че начинът на финансиране не определя характера на медиите. Гаранция е моделът, по който те се управляват. БНР е обществена медия със смесено финансиране - бюджетна държавна субсидия и собствени приходи. И независимо от кризата успяхме да открием две нови регионални програми – София и Видин. До края на годината предстои да стартира Радио Бургас. Едновременно с това изградихме нови студийни центрове в Благоевград и в Пловдив. Интересът към нашите услуги и качество расте. Ние сме медия със стабилно увеличаваща се аудитория, обхват и доверие – само от 2007 г. насам са удвоени рейтингите, обхвата на аудиторията и слушаемостта на всички наши национални програми. Сега, когато се говори за цифровизация, за повишаване на конкуренцията, когато кризата ни притиска, нашата отговорност пред обществото е още по-голяма. И доколкото зависи от мен, няма да отстъпваме от лидерската си позиция!” – обеща Валери Тодоров, генерален директор на Българското национално радио.

Развитието на новите технологии няма да доведе до изчезване на радиото, противно на някои твърдения – убеден е още Валери Тодоров. Всичко, което се случва в ефир се случва чрез радио излъчване – и за радиото и за телевизията. Затова радиото е вечно, а бъдещето е на хибридното радио, което ще може да приема едновременно звук, образ и текст. С професионалната дискусия, коята организира във Варна, БНР дава тон и на разяснителната кампания по внедряването на новите технологии. Престижната международна среща се провежда за осми пореден път. Началото на инициативата е поставено през 2003 г. от Македонската телекомуникационна компания, която кани колегите си от страните на бивша Югославия да споделят опит и идеи за  цифровизацията и новите технологии. След това срещата става ежегодна и към нея се присъединяват все повече радио, телевизионни и телекомуникационни организации и компании от различни европейски държави. Тази година в дискусията във Варна ще вземат участие и едни от най-големите производители на техника за радиоразпръскване с инвеститорски интерес в България и региона. Сред българските участници свои представители имат Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
До момента не е ясно колко от родителите ще решат децата им да тръгнат отново на градина.

Двете детски градини в Бобов дол отварят на 1 юни

Двете градини в Бобов дол, които са средищни и в тях са настанени и деца от 17-те села на общината, ще отворят на 1 юни, обявиха от администрацията. На 26 май на работа се връщат учителките и помощният персонал, които започват подготовката по приема на малчуганите, както и проучване колко от тях отново ще посещават детските заведения...

публикувано на 25.05.20 в 11:25
Изглед към Велико Търново

Почти 5 млн. лв. приходи в бюджета на Велико Търново за първото тримесечие

Близо 5 милиона лева са постъпленията в бюджета на община Велико Търново от местни данъци и такси за първото тримесечие на годината. Просрочените задължения са четири пъти повече от несъбраните в срок вземания. Над 2,7 милиона лева се постъпленията от данък сгради и такси смет към края на март в бюджета на Велико Търново, което е 22 на сто на..

публикувано на 25.05.20 в 11:13

Как да не се изгубим в стреса на фона на Covid-19

До 16 юни медици и фармацевти могат да се включат в безплатния уебинар  - „Как да не се изгубим в стреса“. Той е част от безплатни онлайн събития за управление на професионалния стрес и бърнаута в здравната система по време и след пандемията с Covid-19. Сред организаторите е  д-р Антония Григорова, медиатор в Единния регистър на медиаторите..

публикувано на 25.05.20 в 11:12

Подписка след тежка катастрофа на входа на пазарджишкото с. Дебращица

В пазарджишкото село Дебращица започва подписка с искане за ограничаване на скоростта при входа и изхода на селото. Причината е пътният инцидент от снощи , при който, влизайки в населеното място, автомобил изгуби управлението и се вряза в група възрастни жени, едната от които почина. Други три - на възраст между 70 и 88 години са с множество..

публикувано на 25.05.20 в 10:53
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

Българи и румънци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция

Българи и румънци масово резервират почивка на къмпинг през юни. Това лято гръцките острови ще останат без нощни клубове, които не могат да осигурят на клиентите място за спазване на дистанция. Собствениците на къмпинги на Халкидики съобщават, че масово получават резервации от български и румънски туристи за почивка през юни. С решение на..

публикувано на 25.05.20 в 10:28
Протест в Букурещ срещу мерките на правителството за ограничаване на Covid-19.

Тестват 30 000 души за коронавирус в Румъния

Държавният секретар в румънското здравно министерство Хорациу Молдован обяви план за тестване на имунизираността на населението срещу Covid-19. То ще бъде извършено след преминаването на пика на епидемията и ще включва 30 000 души, съобщава телевизия Диджи24, цитирана от БТА. „Ще тестваме населението, за да видим какъв процент са се заразили с..

публикувано на 25.05.20 в 10:25
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

Президентът на Австрия се извини за нарушаване на мерките срещу Covid-19

Австрийският президент Александтър Ван дер Белен се извини заради нарушение на въведените мерки срещу разпространение на коронавируса, предаде Би Би Си. Той останала в ресторант във Виена след разрешеното работно време на заведението. Ван дер Белен (76 г.) заяви, че бил със съпругата си и двама приятели в италиански ресторант в центъра..

публикувано на 25.05.20 в 10:14