Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на радиото е в новите технологии и БНР е готово за предизвикателставата на цифровата ера

 

„В електронната джунгла от гласове и образи вече не е достатъчно да имате приятен глас или приятно лице. Много важно е съдържанието, а още по-важна е технологията, която предава образите и звуците.  Възможностите на новите технологии позволяват на едно място да се съберат видео, аудио и много други послания, при това едновременно. Те изискват нов подход и нови навици. Ето защо цифровизацията предстои да преобърне бита и нагласата ни към околния свят.” - това заяви генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров в навечерието на 8-ата Международна среща на регионалните радио, телевизионни и телекомуникационни организации и производителите на техника за радиоразпръскване, която ще се сътои на 13 май във Варна. Подобен форум се провежда за пръв път в България по инициатива на БНР и в него ще вземат участие над 100 професионалисти от 15 европейски страни. Дискусията ще даде възможност да се обсъди цифровизацията във всичките й аспекти – от производството на медийни продукти, през цифровите технологии за пренос и радиоразпръскване до радио и телевизионните приемници. Преходът от аналогово към цифрово излъчване освен модернизация на технологично равнище, означава нови възможности за електронните медии допълнителни услуги, повече и по-качествени програми. Технологичното обновление и ускореното внедряване на цифрови технологии е един от приоритетите на БНР през последните години - подчерта Валери Тодоров:

 „Две години преди приемането на цифровото законодателство в страната БНР започна да работи по цифрова технология. През 2007 г. стартира излъчването на програма Хоризонт по DVB-T. Това е технологията, която предстои да се внедри като цифровизация на телевизията в България. През 2008 г. внедрихме един чисто радио формат - DRM, цифрова технология върху късите вълни, коята се използва за предаване на сигнал на далечни разстояния. По този начин БНР, като обществена медия, изпълнява едно от основните изисквания, заложени в препоръките  на Съвета на Европа - да предлага широк, открит, обективен и плуралистичен поглед вържу събитията в страната и чужбина, като същевременно гарантира достъп до всички видове вълни, цифрови и интернет платформи. В България е приет дуалистичния модел - на обществени и търговски медии. Искам да подчертая, че изборът на националния законодател обществените медии в България да се финансират чрез бюджета по никакъв начин не променя обществения им характер. Европейските медиини практики изрично показват, че начинът на финансиране не определя характера на медиите. Гаранция е моделът, по който те се управляват. БНР е обществена медия със смесено финансиране - бюджетна държавна субсидия и собствени приходи. И независимо от кризата успяхме да открием две нови регионални програми – София и Видин. До края на годината предстои да стартира Радио Бургас. Едновременно с това изградихме нови студийни центрове в Благоевград и в Пловдив. Интересът към нашите услуги и качество расте. Ние сме медия със стабилно увеличаваща се аудитория, обхват и доверие – само от 2007 г. насам са удвоени рейтингите, обхвата на аудиторията и слушаемостта на всички наши национални програми. Сега, когато се говори за цифровизация, за повишаване на конкуренцията, когато кризата ни притиска, нашата отговорност пред обществото е още по-голяма. И доколкото зависи от мен, няма да отстъпваме от лидерската си позиция!” – обеща Валери Тодоров, генерален директор на Българското национално радио.

Развитието на новите технологии няма да доведе до изчезване на радиото, противно на някои твърдения – убеден е още Валери Тодоров. Всичко, което се случва в ефир се случва чрез радио излъчване – и за радиото и за телевизията. Затова радиото е вечно, а бъдещето е на хибридното радио, което ще може да приема едновременно звук, образ и текст. С професионалната дискусия, коята организира във Варна, БНР дава тон и на разяснителната кампания по внедряването на новите технологии. Престижната международна среща се провежда за осми пореден път. Началото на инициативата е поставено през 2003 г. от Македонската телекомуникационна компания, която кани колегите си от страните на бивша Югославия да споделят опит и идеи за  цифровизацията и новите технологии. След това срещата става ежегодна и към нея се присъединяват все повече радио, телевизионни и телекомуникационни организации и компании от различни европейски държави. Тази година в дискусията във Варна ще вземат участие и едни от най-големите производители на техника за радиоразпръскване с инвеститорски интерес в България и региона. Сред българските участници свои представители имат Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00