Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: "Министерствата пак ще надхитрят системата"

Снимка: БГНЕС

Само по себе си като информация това едва ли е фатално, заяви в предаването "Преди всички" бившият министър на администрацията и административната реформа Николай Василев по повод изнесените данни, че повече от половината финансови активи на държавни фирми и министерства се държат само в една банка. "Според мен ключовият въпрос за в бъдеще е да има конкурсни процедури между отделните банки и да се избира най-добрата за конкретния случай, примерно да предоставя най-добра лихва и други условия", каза Василев. Той се съгласи, че е нужна и повече прозрачност по отношение на процедурата на избор на банка, в която дръжавните фирми и ведомства да държат оборотни и капиталови средства.

По повод обявеното 20-процентно намаляване на разходите в държавните ведомства бившият министър на администрацията и административната реформа обяви, че е дошъл моментът да изпълни обещанието си от 2005 г., подкрепяйки всеки бъдещ министър или правителство, който продължи съкращаването на администрацията. "Ако има спорове между финансовия министър и всякакви ресорни ръководители, които са против съкращения, изваждайки аргуменит, че техният сектор е много специфичен, много различен, много важен, то в тези случаи традиционно съм на страната на финансовия министър, тъй като знам много добре за какво става дума", посочи той. Според него по-лошото е, че правителствата попадат винаги в един и същи капан, тъй като дискусията изглежда като надиграване между министерството на финансите, което желае съкращенията, и всички ресорни министерства, които не ги желаят. "По-скоро правителството би трябвало да бъде един екип, който без особено да се влияе от емоции и от съчувствие към един или друг сектор, просто да си свърши работата. И колкото по-бързо, толкова по-добре. Повярвайте, за самата администрация няма нищо по-лошо и за хората, които работят в нея, безкрайно да са в напрежение, стрес и страх кой месец кой човек ще бъде съкратен и т. н. Това просто трябва да приключи веднъж завинаги и оттук нататък хората да си гледат спокойно работата, да живеят не в стрес и да гледаме напред. А прогнозата ми е, че това ще продължава безкрайно дълго, както винаги се получава, защото отделните министерства просто не желаят да съкращават", добави Василев.

Той сподели, че е притеснен от говоренето за проценти, без никъде до момента да е била видяна таблица с цифри. "Аз добре познавам цифрите и мога да Ви кажа, че ако става въпрос за 20-процентно съкращение във всички министерства и техните второстепенни разпоредители общините и т. н., може би цифрата ще достигне 28 000 души, но никой не говори за тази цифра. Дори разделяйки милионите на месеците и на заплатите се опитах наум да сметна за колко души став дума и тъй като пак не става ясно дали до края на годината 400 млн., дали за една година 400 млн., предполагам, че става дума за някъде между 4 000 и 8 000 души, но съм доста скептичен, че това ще се случи по обичайните причини. Отделните министерства просто ще се противопоставят и ще надхитрят системата", смята бившият министър на държавната администрация. 

Трябва ли да има министерства, в които разходите да бъдат съкратени с по-малко от 20%, колко човека е съкратило правителството на Сергей Станишев и какви биха могли да бъдат алтернативните мерки можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Николай Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31