Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: "В никакъв случай нe може да става дума за закон за печата"

Снимка: БГНЕС

На базата на консенсус между самите издатели преди време Съюзът на издателите изрази готовност от името на гилдията, свързана с пресата, да се въведат някакви законови граници, които да гарантират прозрачност на собствеността в тези медии, заяви за предаването "Преди всички" председателят на Съвета за елктронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов във ръзка с изказването на премира Борисов за подготовката на закон в посочената област. "Така за първи път всъщност от целия преход стана ясно, че самата журналистическа и професионална общност има нужда чрез закон да се предпазва от определени рискове, например от създаване на монополни позиции, т. нар. "империи", например от, така, субекти с неясен въобще образ до степен дори на адрес, както имаше "жълти" медии през годините и т. н. И премиерът фактически огласи, поне по моето разбиране, вчера на срещата това, че се готвят такива разпоредби", каза Лозанов.

Въпросът според него е къде е систематичното място на тези разпоредби. "В никакъв случай не може да става дума за закон за печата, това би било, какво да кажа, влизане в конфликт с едни от най-устойчивите нагласи през целия преход, че за печата по ред съображения на бива да има закон, че той би бил цензорски и т. н. Затова става дума за влизане в други закони - дали ще бъде в този закон, който е за обявяване на печатните издания, ... но той съществува и е свързан и с книги, може да е свързан и с пресата, но засега като че ли в тази посока са плановете. На мен лично ми се струва, че по-логичното място би било на тези разпоредби в един нов закон, който така или иначе започва да се пише - за радиото и телевизията, който да стане закон за медиите въобще и да има тази част ... в себе си", посочи той. На забележката, че е любопитно да се знае чия е собствеността на електронните медии Лозанов отвърна, че тя се обявява в един регистър, който СЕМ прави, просто към него се прибавят и печатните медии. "Би било логично. Но това е въпрос на - на какво да кажа - на правен дебат", смята той. Председателят на СЕМ е съгласен, че трябва да има такава регламентация. "Да, аз мисля, че в това отношение имаме консенсус. Тук имаме консенсус вътре в професионалната общност, което прави тези медии ... Ако няма тези разпоредби, има риск отделни играчи да играят конкурентно изключително, така, привилегировано", добави Лозанов. Той отрече, че едва ли не се очаква с въвеждането на такава норма примерно вестник не трябва да се съобразява с поритиката на собственика си. "Макар че известна редакционна независимост ще ... Така да се каже, ще се повиши редакционната независимост на изданията, ако се знае кой е собственикът, защото върху него ще тежи съвсем по-пряко отговорността за това по какъв начин се правят тези издания и каква позиция заемат. От самия собственик, пък и от неговите капитали, когато те са известни, ще е ясно определени публикации защо са в една или в друга посока ... Това е част от посланието на жуналистиката", смята председателят на СЕМ.

Лозанов отказа да се ангажира с конкретни прогнози и коментари за деветимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио (БНР), начина, по който ще протече конкурсът и резултатът от него с аргумента, че това би било крайно нелоялно от негова страна. "Само искам да кажа, че кандидатите, за моя радост, не са малко и не са маргинални фигури, хайде така да кажа, част от тях, а са основни играчи, минали през медията в различни периоди, свързани с нейната история и с противоречията на тази история през последните десетина години", заяви той. Според него има и "вечни" кандидати, и търсещи сега, в момента за себе си нов път за връщане. "Съвсем класическа, какво да кажа, гарнитура, сред която трябва да се проведе изборът", смята председателят на СЕМ. Той потвърди, че съветът има 3 дни за дискусия с тях. "Това е важно, разбира се. Много са важни концепциите ... Вижте, иска ни се ... Вие споменахте думата "независимост". Тя, тази независичост, ще може да бъде доказана само ако се чуят кандидатите, видят се концепциите и изборът се направи на базата на това, което се вижда и чува", каза Лозанов. Според него ако се направи необоснован избор, ще има основания за подозрения в зависимост. "Ако има някаква логика, по която е направен този избор - защото това, и това, и това за мен е перспектива, много по-добра за радиото - ако бъде избран този човек и ако това звучи убедително, тогава пък вече подозренията в зависимост почват да стават тенденциозни", обоснова се той. На въпрос дали смята, че този СЕМ е в състояние да вземе решение, след като всеки от 9-те му членове каже категорично и ясно кой и защо застава зад всеки един от кандидатите, който е негов фаворит, председателят на съвета потвърди, че всеки от съвета би трябвало да може да се обоснове за своя фаворит. "Много е важно накрая, когато изберем един от тези фаворити - защото това така или иначе трябва да стане - това поне да има достатъчно тежест нашата аргументация в обществото", посочи той.

Лозанов не смята за възможно заради обмислянето за обединение между Българска национална телевизия (БНТ) и БНР да бъде назначен временно изпълняващ длъжността генерален директор в БНР. "Няма никакъв друг вариант освен конкурсът да се завърши по начина, по който завършва един конкурс. А обвързването на обединението, на идеята с обединението и това, че аз съм я лансирал, с избора, практически беше форма на - да го кажа така чисто и просто - нечестен натиск върху СЕМ да избере определен кандидат", категоричен бе той. Предеседателят на СЕМ се съгласи, че в случая става въпрос за друг разговор, който обаче задължително иска да бъде проведен. Той потвърди, че като се говори за подготовката на закон, в който да бъдат включени и печатните медии, същият закон ще реши и съдбата на радиото и телевизията, като в него дори и думата "медия" остава в миналото. "В цифровата ера все повече се говори за информационни услуги, за аудио-визуални услуги. Ще видим какво трябва да е името на този закон. Но медиите са нещо симпатично и, така, запътило се към музея", смята Лозанов. 

Как ще се отрази на пазара въвеждането на регистър на собствеността на изданията и ще затрудни ли броят на кандидатите за генерален директор на БНР консолидирането около една фигура в СЕМ можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Георги Лозанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ избира нов председател

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32