Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да бъде спряна контрабандата на цигари?

Снимка: БГНЕС

"Още в края на миналата година, когато се приемаха данъчните закони Синята коалиция предупреди, че рязкото вдигане на акциза за цигарите предполага увеличаване на контрабандата". Това каза в предаването "Нещо повече" бившият директор на Национална служба сигурност /НСС/ и бивш депутат от ДСБ Атанас Атанасов. Той уточни, че не коментира с колко е трябвало да бъде вдигнат акцизът, но е било необходимо структурите, които се борят с тази контрабанда още тогава да набележат мерки за нейното предотвратяване. "Сега вече постфактум е доста по-трудно да се вземат мерки", каза Атанасов. Според него на първо място от институциите и от МВР трябва да бъде направен бърз анализ на оперативната обстановка по линия на контрабандата. "Това може да се направи в рамките на 72 часа. Цялата информация - от всички институции и особено от разузнаването, тъй като става въпрос за внос, да се събере в ГДБОП и на базата на този анализ да се проведат операции", прапоръча бившият шеф на контраразузнаването. Атанасов уточни, че не става въпрос за претърсване на магазинчета, тъй като това изисква много енергия и ефектът е нисък. Според него трябва да се удари по организаторите на този внос.

Според информация на народния представител от БСП Антон Кутев директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов няма да бъде на изслушване на вътрешната комисия утре в Народното събрание, като мотивите му не са ясни. "Когато се приемаше този акциз, тогава се говореше и за акциза на алкохола. Благодарение на многократните акции на БСП, с които ние обяснявахме, че това е абсолютно убийствено и че няма как да доведе до друго, ние тогава се преборихме поне акциза на алкохола да не се вдига. Тогава се вдигна само акциза на цигарите. Резултатът е, че цигарите са това, което води до недоплащане и там контрабандата расте." , каза Антон Кутев. Той се съгласи с Атанас Атанасов, че основната задача на службите трябва да бъде да заловят организаторите на контрабандата.

За това кой според Кутев и Атанасов организира контрабандните канали и как ще се развие борбата с нелегалния внос и продажба на цигари можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Диана Янкулова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05