Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: "Не трябва да очакваме стресиращо повишение на цените на газа"

Снимка: БГНЕС

Това е един непрекъснат процес, заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод забавянето на очакваното предложение за нова цена на газа от юли от страна на "Булгаргаз" поради непрекъснота променящите се котировки на долара, което е част от процеса за определяне на цената от страна на държавния регулатор. "Знаете, че зимата това го правихме няколко пъти и успяхме все пак да постигнем едни приемливи цени на газа и оттам на топлоенергията. Разбира се, за съжаление трайната тенденция за повишаване на цените на горивата на световните пазари продължи, макар и с не кой знае какви темпове, добавя се и факторът със съотношението между долар и евро ... Аз приех това като причина за забавянето на тяхното заявление, но независимо от това ние вече имаме предварителна информация по тяхното заявление", каза Семерджиев. Според него тя не е стресираща. "Ние ще отчетем най-вече обективните фактори. Първият обективен фактор е свързан с повишението на цените изобщо на газа, свързано с горивата на световните пазари. Там има едно повишение около 11% от предишното тримесечие, т. е. това няма как да не се отрази, тъй като не е възможно газът да се купува по-скъпо и да се продава по-евтино, отколкото се купува. Иначе попадаме в ситуацията, в която могат да ни обвинят, че има държавна помощ, ако това го прави държавно предприятие. По отношение на курса на долара - там нещата са по-непредсказуеми ... По отношение на това доколко и как може да се отразят такива скокове, има методика, която отчита среднопретегленото повишаване на цените на долара за периодите спрямо еврото", посочи председателят на ДКЕВР. Той добави, че не иска да обяснява методиката, но държи да стане ясно, че има правила. "Разбира се, в момента прилагането на тези правила не е в полза на крайната цена, затова и ние сме имали предварителни разговори с "Булгаргаз" да намери начин да се опита да се запаси с по-евтини долари, така че колкото се може по-малко да се отрази", добави Семерджиев.

За него е несъмнено, че поскъпването на долара и поевтиняването на еврото увеличават цената на газа в страната. "Влиянието на този фактор е по-малко предсказуемо и по-малко известно и неговото влияние също не би могло да се каже, че ще бъде под 7-8% или 9, зависи как ще се развият нещата до края на месеца", каза още той. Председателят на ДКЕВР се съгласи, че в зависимост от движението на курса на долара прогнозата му за поскъпване на газа с около 10-15% от преди няколко седмици, която тогава е била реалистична и които "Булгаргаз" има основания да иска, сега може да бъде коригирана в посока нагоре. "Ако продължи да пада еврото спрямо долара, разбира се, тази прогноза ще отиде нагоре, ако тя продължи да пада, ще отиде надолу, разбира се, много естествен процес. Но така или иначе аз не мисля, че трябва да очакваме някакво стресиращо повишение на цените на газа, такова, което да се отрази на останалите продукти и да има негативно влияние, тъй като, пак Ви казвам, независимо, че доста от резервите на "Булгаргаз" бяха използвани за зимата и тя премина, аз продължавам да твърдя, сравнително спокойно за потребителите, доста от резервите са изчерпани. Независимо от това ще се търсят абсолютно всички такива резерви, които са за сметка на финансовите резултати на компанията, така че да се съхранява пазара и да може спокойно да се развива", смята той.

Това, което ни е дадено предварително по наше настояване и сме анализирали, недвусмислено показва, че увеличението първо не може да бъде по-малко от 11-12%, тъй като не по-малко ще се вдигнат цените на котировките на газа за периода, който скоро ще свърши, а отражението на долара върху еврото ще бъде също не по-малко от 7-8% при сегашното състояние на данните, добави Семерджиев. Той не приема, че може да се говори чак за 20% увеличение. "Разбира се, "Булгаргаз" ще си направи конкретните изчисления и ще даде прогноза, но пак Ви казвам, има още една-две седмици, така че могат нещата да се променят и към по-добро", посочи той.

Ще се превърне ли "Булгаргаз" в дилърска компания покрай поскъпването на долара, какво се случва по веригата с цените на топлоенергията при увеличение на газа от 11-12%, какво става с идеята за сезонни цени на топлата вода, ще спира ли по-рядко токът с приемането на новата методика за качеството на електроснабдяването и ще плащат ли електроразпределителните дружества за одита, който ще бъде извършван от регулаторния орган можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Ангел Семерджиев.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се сериозен трафик на входовете на София

Сериозен трафик се очаква този следобед на входовете на София, след като около 40 000 автомобила напуснаха столицата преди 24 май. Очаква се в следобедните часове трафикът да се засили на входовете на столицата. Заради това на АМ „Тракия“, на АМ „Хемус“ и на пътя, идващ от Перник, ще има засилено полицейско присъствие. От МВР съобщават,..

публикувано на 25.05.20 в 11:55

При какви условия отварят плажовете в Испания

Здравното министерство на Испания одобри правилата за посещение на плажовете, до които от днес достъпът ще бъде свободен. Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности -  дезинфекцирани. Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние между тях от два метра. Министерството..

обновено на 25.05.20 в 11:28
До момента не е ясно колко от родителите ще решат децата им да тръгнат отново на градина.

Двете детски градини в Бобов дол отварят на 1 юни

Двете градини в Бобов дол, които са средищни и в тях са настанени и деца от 17-те села на общината, ще отворят на 1 юни, обявиха от администрацията. На 26 май на работа се връщат учителките и помощният персонал, които започват подготовката по приема на малчуганите, както и проучване колко от тях отново ще посещават детските заведения...

публикувано на 25.05.20 в 11:25
Изглед към Велико Търново

Почти 5 млн. лв. приходи в бюджета на Велико Търново за първото тримесечие

Близо 5 милиона лева са постъпленията в бюджета на община Велико Търново от местни данъци и такси за първото тримесечие на годината. Просрочените задължения са четири пъти повече от несъбраните в срок вземания. Над 2,7 милиона лева се постъпленията от данък сгради и такси смет към края на март в бюджета на Велико Търново, което е 22 на сто на..

публикувано на 25.05.20 в 11:13
д-р Антония Григорова

Как да не се изгубим в стреса на фона на Covid-19

До 16 юни медици и фармацевти могат да се включат в безплатния уебинар  - „Как да не се изгубим в стреса“. Той е част от безплатни онлайн събития за управление на професионалния стрес и бърнаута в здравната система по време и след пандемията с Covid-19. Сред организаторите е  д-р Антония Григорова, медиатор в Единния регистър на медиаторите..

публикувано на 25.05.20 в 11:12

Подписка след тежка катастрофа на входа на пазарджишкото с. Дебращица

В пазарджишкото село Дебращица започва подписка с искане за ограничаване на скоростта при входа и изхода на селото. Причината е пътният инцидент от снощи , при който, влизайки в населеното място, автомобил изгуби управлението и се вряза в група възрастни жени, едната от които почина. Други три - на възраст между 70 и 88 години са с множество..

публикувано на 25.05.20 в 10:53
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

Българи и румънци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция

Българи и румънци масово резервират почивка на къмпинг през юни. Това лято гръцките острови ще останат без нощни клубове, които не могат да осигурят на клиентите място за спазване на дистанция. Собствениците на къмпинги на Халкидики съобщават, че масово получават резервации от български и румънски туристи за почивка през юни. С решение на..

публикувано на 25.05.20 в 10:28