Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: "Не трябва да очакваме стресиращо повишение на цените на газа"

Снимка: БГНЕС

Това е един непрекъснат процес, заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод забавянето на очакваното предложение за нова цена на газа от юли от страна на "Булгаргаз" поради непрекъснота променящите се котировки на долара, което е част от процеса за определяне на цената от страна на държавния регулатор. "Знаете, че зимата това го правихме няколко пъти и успяхме все пак да постигнем едни приемливи цени на газа и оттам на топлоенергията. Разбира се, за съжаление трайната тенденция за повишаване на цените на горивата на световните пазари продължи, макар и с не кой знае какви темпове, добавя се и факторът със съотношението между долар и евро ... Аз приех това като причина за забавянето на тяхното заявление, но независимо от това ние вече имаме предварителна информация по тяхното заявление", каза Семерджиев. Според него тя не е стресираща. "Ние ще отчетем най-вече обективните фактори. Първият обективен фактор е свързан с повишението на цените изобщо на газа, свързано с горивата на световните пазари. Там има едно повишение около 11% от предишното тримесечие, т. е. това няма как да не се отрази, тъй като не е възможно газът да се купува по-скъпо и да се продава по-евтино, отколкото се купува. Иначе попадаме в ситуацията, в която могат да ни обвинят, че има държавна помощ, ако това го прави държавно предприятие. По отношение на курса на долара - там нещата са по-непредсказуеми ... По отношение на това доколко и как може да се отразят такива скокове, има методика, която отчита среднопретегленото повишаване на цените на долара за периодите спрямо еврото", посочи председателят на ДКЕВР. Той добави, че не иска да обяснява методиката, но държи да стане ясно, че има правила. "Разбира се, в момента прилагането на тези правила не е в полза на крайната цена, затова и ние сме имали предварителни разговори с "Булгаргаз" да намери начин да се опита да се запаси с по-евтини долари, така че колкото се може по-малко да се отрази", добави Семерджиев.

За него е несъмнено, че поскъпването на долара и поевтиняването на еврото увеличават цената на газа в страната. "Влиянието на този фактор е по-малко предсказуемо и по-малко известно и неговото влияние също не би могло да се каже, че ще бъде под 7-8% или 9, зависи как ще се развият нещата до края на месеца", каза още той. Председателят на ДКЕВР се съгласи, че в зависимост от движението на курса на долара прогнозата му за поскъпване на газа с около 10-15% от преди няколко седмици, която тогава е била реалистична и които "Булгаргаз" има основания да иска, сега може да бъде коригирана в посока нагоре. "Ако продължи да пада еврото спрямо долара, разбира се, тази прогноза ще отиде нагоре, ако тя продължи да пада, ще отиде надолу, разбира се, много естествен процес. Но така или иначе аз не мисля, че трябва да очакваме някакво стресиращо повишение на цените на газа, такова, което да се отрази на останалите продукти и да има негативно влияние, тъй като, пак Ви казвам, независимо, че доста от резервите на "Булгаргаз" бяха използвани за зимата и тя премина, аз продължавам да твърдя, сравнително спокойно за потребителите, доста от резервите са изчерпани. Независимо от това ще се търсят абсолютно всички такива резерви, които са за сметка на финансовите резултати на компанията, така че да се съхранява пазара и да може спокойно да се развива", смята той.

Това, което ни е дадено предварително по наше настояване и сме анализирали, недвусмислено показва, че увеличението първо не може да бъде по-малко от 11-12%, тъй като не по-малко ще се вдигнат цените на котировките на газа за периода, който скоро ще свърши, а отражението на долара върху еврото ще бъде също не по-малко от 7-8% при сегашното състояние на данните, добави Семерджиев. Той не приема, че може да се говори чак за 20% увеличение. "Разбира се, "Булгаргаз" ще си направи конкретните изчисления и ще даде прогноза, но пак Ви казвам, има още една-две седмици, така че могат нещата да се променят и към по-добро", посочи той.

Ще се превърне ли "Булгаргаз" в дилърска компания покрай поскъпването на долара, какво се случва по веригата с цените на топлоенергията при увеличение на газа от 11-12%, какво става с идеята за сезонни цени на топлата вода, ще спира ли по-рядко токът с приемането на новата методика за качеството на електроснабдяването и ще плащат ли електроразпределителните дружества за одита, който ще бъде извършван от регулаторния орган можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Ангел Семерджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повечето от пътуващите в катастрофиралия в Турция автобус са с двойно гражданство

Повечето от хората, които са пътували в автобуса, който се преобърна снощи, на 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой", са с двойно гражданство - българско и турско, съобщават турски медии. По-рано генералният ни консул в Одрин Борислав Димитров обяви, че само двама от 14-те пътници са български граждани. Турските власти..

публикувано на 20.04.24 в 13:43

За 9-а година: Във Варна събират капачки за втора детска линейка

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки. Целта е, както винаги, да се финансира закупуването на медицинска апаратура и втора детска линейка. Много хора дойдоха на събитието, което..

публикувано на 20.04.24 в 13:17

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55