Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Активизиране на социалния диалог в обществените медии в България

От ляво на дясно: Алан Джоунс - представител на Европейския съюз за радио и телевизия и координатор на Комитета за социален диалог, Джована Фумагали - генерален секретар на Европейската координация на независимите продуценти, Йоханес Щудингер – председател на Световния съюз за медии и развлечения, Томас Дайан – заместник-генерален секретар на Международната федерация на музикантите
Снимка: Гергана Авджиева

БНР беше домакин на кръгла маса, посветена на предизвикателствата пред социалния диалог в областта на аудиовизуалните услуги. В дискусията участваха представители на Европейския комитет за социален диалог, БНТ и БНР във формат работодатели и синдикати. Инициативата е част от проект за приобщаване на най-новите страни-членки на Европейския съюз /Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния и България/ към добрите практики на по-опитните в това отношение европейски държави. Резултатите от проведените кръгли маси в тези 6 страни ще бъдат обобщени в края на септември на специална конференция отново в София.
Комитетът за социален диалог в аудиовизуалния сектор се състои от представители на най-големите европейски работодателски организации и професионални съюзи. Неговата задача е да консултира Европейската комисия при изготвянето на различни законодателни актове в социалната сфера, така че те да отразяват както интересите на работодателите, така и тези на работниците.
„Секторният социален диалог е инструмент за консултации и преговори, заложен в Договора за ЕС и представлява съществена част от провежданата от Съюза социална политика – подчерта Алан Джоунс, представител на Европейския съюз за радио и телевизия и координатор на Комитета за социален диалог. „Чрез този диалог се поддържа едно добро сътрудничество между социалните партньори. А в процеса на изграждане и утвърждаване на Европейския съюз, социалното партньорство играе важна роля за обединяването на обществото от общите европейски ценности. Аз и моите колеги от Комитета сме тук, за да проучим състоянието на социалния диалог между работодателите и работниците в рамките на обществените БНР и БНТ. В момента едно от най-големите предизвикателства пред всички електронни медии в Европа е нуждата от добре подготвени кадри, чийто творчески труд да бъде защитен с авторски права. От своя страна, обществените оператори са изправени пред проблеми, свързани с ограничаването на бюджетите им, което се отразява върху способността на журналистите да изготвят качествени програми. Това, което ние трябва да направим, е да убедим правителствата и хората, отговорни за финансирането на тези медии, колко важно е от политическа и от икономическа гледна точка да продължават да им осигуряват необходимите средства, така че те да са в състояние да изпълняват пълноценно обществената си функция.”

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учените прилагат генетичен анализ върху свитъците от Мъртво море

Учени приложиха генетичен анализ върху Свитъците от Мъртво море, за да установят дали правилно се съчетават фрагментите от древните ръкописи, съобщиха ДПА и „Ройтерс“. Свитъците са древни религиозни ръкописи, съдържащи основите на Стария завет. Първите ръкописи са открити случайно от бедуин през 1947 г., а в следващите години са намерени още..

публикувано на 03.06.20 в 03:35

Джонсън: Великобритания е готова да промени имиграционните си правила за жителите на Хонконг

Великобритания е готова да промени имиграционните си правила, ако Китай наложи закона за националната сигурност в Хонконг, казва британският премиер Борис Джонсън в статия за вестник „Саут Чайна Морнинг Поуст“. Според него решението на Пекин за налагането му ще доведе до намаляване на свободите в територията и до подкопаване на автономията й...

публикувано на 03.06.20 в 03:16

Марш в памет на Джордж Флойд се състоя в Хюстън

В родния град на починалия при груб арест Джордж Флойд - Хюстън -   се състоя възпоменателен марш в  негова памет. Събитието беше организирано от местни рапъри и приятели на мъжа. Според оценки на медиите, събралите се в парк в града, за да почетат паметта му с изказвания и молитва, са били около 25 хиляди, като по-късно хората са се отправили..

публикувано на 03.06.20 в 02:00
Войник на летището в Сана

Донорската конференция за Йемен събра около 1,35 милиарда долара

Донорската конференция за Йемен събра около половината от 2,4-те милиарда долара, които искаха нейните организатори, за да се сложи край на хуманитарната криза в тази обхваната от война страна, която сега е засегната и от новия коронавирус. Общо 1,35 милиарда долара бяха обещани от широка палитра от донори, съобщи говорител на ООН...

публикувано на 03.06.20 в 01:44
Губернаторът на Минесота Тим Уолц

Полицията в Минеаполис ще бъде подложена на разследване

Щатът Минесота е завел дело за нарушаване на човешките права срещу полицията в Минеаполис по повод смъртта на Джордж Флойд. Губернаторът Тим Уолц съобщи още, че силите на реда ще бъдат подложени на разследване. Комисарят към департамента по човешките права в щата Ребека Лусеро обясни: „Когато нашият департамент открие нарушения на човешките..

публикувано на 03.06.20 в 01:37

Хиляди се събраха на протест срещу полицейското насилие в Париж

Във Франция, хиляди граждани се събраха на неразрешена демонстрация пред съд в Париж в протест срещу полицейското насилие, предаде „Франс прес“. Акцията беше организирана от комитет за подкрепа на семейството на Адама Траоре, 24-годишен чернокож, който почина през 2016 г. след полицейски арест. „Ставащото в САЩ е отзвук на ставащото във..

публикувано на 03.06.20 в 01:29
Лекар във военнополева болница  за лечение на пациенти с Covid-19 в Мюлуз

Франция отново отчете повече от 100 починали от коронавируса

Във Франция за първи път от 13 дни броят на жертвите на коронавируса за денонощие надхвърли 100. Броят на хоспитализираните заразени обаче е намалял с 260 до 14 000 души. Властите посочват, че увеличението на починалите от Covid-19 се дължи главно на зараза в домове за възрастни хора.  Франция постепенно облекчава ограничителните мерки заради..

публикувано на 02.06.20 в 22:11