Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъдат разпределени компенсациите за фермерите, засегнати от кризата с Ешерихия коли?

Снимка: stylissimo-bg.com
Искаме да бъдем обезщетени за реалните загуби, които сме понесли в резултат на разразилата се епидемия с Ешерихия коли, заяви в предаването „Преди всички” Пламен Сапунджиев – председател на Асоциацията на производителите на оранжерийни продукти. По думите му загубите могат да бъдат изчислени по няколко начина, един от които е всеки производител да даде информация за своите загуби. Загубите трябва да се изчисляват в две посоки – за ликвидираната продукция, поради невъзможност да бъде продадена, и загубата в резултат на рязкото спадане на цените, добави той.
В Министерството на земеделието има достатъчно точна статистика кой какво е засадил, подчерта Сапунджиев и добави, че оттам може да бъде направена средна оценка, а обезщетенията да бъдат изчислени на база на всички доказани добиви и декар площ, например.
До момента сигурно имаме около 500-600 т изхвърлена продукция и няколко стотин тона, може би 700-800-1000, които са продадени на много ниски цени. Оттук нататък загубите не са ясни, отбеляза Пламен Сапунджиев.
Той каза още, че не се знае тази криза докога ще продължи и затова вероятно трябва да има втори транш на обезщетения. Поне докато се изясни случая с Ешерихия коли би трябвало силно да се ограничи вносът в страната, смята още той.

Мариана Милтенова – член на Управителния съвет на Националното сдружение на градинарите, отчете, че има отдръпване не само от консумацията на краставици, но и като цяло на плодове и зеленчуци. Проблемите в сектора са много по-сериозни и по-дълбоки, те са се натрупали през последните 20 години, като през последните 2-3 години са се задълбочили много сериозно, посочи тя. Според нея сега е моментът да се мисли за решаването на тези проблеми. Секторът за производство на плодове и зеленчуци сме на ръба от фалита в резултат от неравнопоставеното положение на субсидиите, които получаваме, предупреди Милтенова.
Ние имаме конкретно предложение за защита на собствените производители на плодове и зеленчуци – да се внасят плодове и зеленчуци едва след като търговците и преработвателите са изкупили поне 50% от родното производство, каза още Милтенова. По думите й ако има такова решение в България, производството на плодове и зеленчуци ще се възроди и тогава ще сме сигурни в качеството на продукцията.

Логично е за биопроизводителите да има по-високи компенсации, смята Милен Стоянов – член на Асоциацията на биопроизводителите. Вчера прочетох, че съмнения е имало в 4 производители на краставици, от които 2 са биологични. Интересното е, че се разтреби само за биологичните. Мисля, че си намериха по-удобната сламка, за която да се хванат, коментира той.

Трите интервюта може да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов смята, че има мераклии за премиери

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и новия парламент, и прехвърли отговорността върху..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24