Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете трети от депутатската заплата - безотчетни за депутата и процент за парламентарната група

Снимка: БГНЕС

Двете трети от депутатската заплата, както се наричат на парламентарен жаргон парите давани в плик в края на масеца, не е нова практика. Това е практика, която е възприета от няколко мандата поред. Преди няколко години депутатката Мария Капон взриви публичното пространство с признанията за парите в плик, така наречената черна каса.

Това беше първото мое действие като народен представител. За шок и ужас, когато влезнах в Народното събрание, накрая на първия месец стана ясно, че депутатите получаваме някакви пликове с пари, на които не се подписваме, които аз отказах да взема. Това са тези две трети върху работната заплата, които ми се полагали по правилник, но са безотчетни, за да се плащат едни много важни разходи, а именно сътрудници и експерти. Обаче няма как народният представител да е извън закона, защото за да наемеш сътрудник трябва да му плащаш осигуровки, да му тече трудов стаж. Това разказа за "Хоризонт" Мария Капон, председател на Единната народна партия.

Още през 2005-та година Капон поискала от Националната агенция за приходите /НАП/ да даде становище как трябва да се отчитат тези пари и на какво основание се дават. Мария Капон уточни, че предложила промяна в правилника на парламента, логичната промяна, че народните представители трябва да ги отчитат.

В рамките на правилника на Народното събрание и сега е записано, че тези две трети върху заплатата на народния представител са за сътрудници и за експерти, каза Капон и добави: Аз задавам въпроса какво да кажа на младите хора, които вземам за сътрудници, как да им кажа, че работят на черно, как да ги осигурявам и как като физическо лице да плащам на тези хора социално осигуряване, за да могат да имат трудов стаж, да имат доказателство, че са работили за мен и да мога да ги впиша, така както са сътрудниците в Европейския парламент.

Мария Капон потвърди, че тези пари се полагат на депутат, а в парламентарните групи се взема решение каква сума от тях да останат за касата на парламентарната група, т.е. има две черни каси - веднъж средства на самия народен представител, които са безотчетни и втори път процентът, който остава за парламентарната група.

Капон поясни, че тя е решила въпроса със заплащането на сътрудниците си като се е регистрирала като работодател, така им изплаща осигуровки и ги води реално на трудов стаж.

Още от коментара на Мария Капон за безотчетните две трети от заплатата на депутатите, получавани в плик, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Якова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54