Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете години управление отказаха ГЕРБ от високите цели, но искат да довършат реформите

След две години управление ГЕРБ забрави високите цели и ги подмени с доста по-реалистични, твърди политологът Димитър Димитров.
Снимка: bnr.bg

Живеем в непрекъснат страх, в непрекъснато напрежение. С какво ще ни нахрани магистралата? ГЕРБ дойде с голямата кошница, напълни я и си тръгва. Това са част от мненията на столичани за 2-годишното управление на правителството на Бойко Борисов. На 5-ти юли през 2009-та година голяма част от българския народ даде подкрепата си за ГЕРБ.

Искра Фидосова от ГЕРБ припомни за "Хоризонт" отново какво са заварили от ГЕРБ, когато са поели управлението на страната. Доходите на българските граждани са най-ниските в Евросъюза не от 5-ти юли 2009-та година, а от преди 5 години, от преди 7 години, от преди 3 години. Т.е. ние поехме управлението на страната в една много тежка икономическа криза.

Българските граждани са тези, които ще поставят оценката, не бих си позволила да си поставям оценка нито на себе си, нито на ГЕРБ като цяло или на правителството на г-н Борисов. Скоро предстоят избори и смятам, че българските граждани ще поставят оценката, която заслужаваме. Но искам да заявя, че правим всичко по силите си, подготвени сме за това да довършим тези реформи, които сме започнали, за да изведем страната от икономическата криза и след година или две да може да се увеличат и доходите на българските граждани, увери Искра Фидосова.

Според Фидосова в бюджета трябва да има достатъчно средства, за да може МВР да си върши работата, а за да ги има тези средства, трябва да има работеща икономика. Фидосова смята, че и МВР, и всички останали сектори трябва да бъдат спонсорирани само и единствено от държавния бюджет. Това е формата на финансиране на всички държавни дейности, каза депутатката. 

Това е категорично най-слабото правителство, което сме имали, заяви Антон Кутев от БСП. Той оспори твърденията на  Фидосова, че не е имало мерки срещу кризата преди да дойде на власт това правителство. Имаше и те бяха точно противните на това, което вие правите. Имаше над 8,2 милиарда резерв, от които 4 милиарда за харчене от вас, добави Антон Кутев.

Не вярвам още да е пълна кошницата. Още повече, че пред това мнозинство и този екип на изпълнителната власт има още две години, твърди политологът Димитър Димитров. Той направи равносметка за това с какви намерения е избрано мнозинството и как реализира определена политика. Двете години могат да бъдат разделени на начален период, в който имаше малко повече от обичайната еуфория и цели, които бяха заявени като доста високи, например влизането в чакалнята на еврозоната. През втората половина, по-важно се оказа, че излизането от кризата няма да е толкова лесно, колкото вероятно се е предполагало преди две години. Причината за падането на рейтинга на управляващите е по-скоро кризата, явно тя е доста по-дълбока за нас като балкански регион и като икономика, близка до гръцката, коментира Димитър Димитров. 

Той смята, че няма да има възстановяване на онези сектори, които бяха двигател на просперитета предходните 4 години, в частност строителството и пазара на недвижими имоти. Поради това икономиката преминава през ново преструктуриране и цената на това преструктуриране е социалната цена. Не се очертава в близките 6 - 10 месеца препълване на бюджета, т.е. не могат да бъдат изпълнявани социални програми, твърди политологът Димитър Димитров.

Той коментира, че доста високите цели са забравени от управляващите и са подменени с по-реалистични като усвояването на еврофондовете, много е направено за спорта и има много енергични усилия във вътрешното министерство да се контролира и да се противостои на престъпността, в частност на организираната престъпност. Извън това, политическият дневен ред е открит и се очаква наесен избирателите да дадат своята индивидуална лична оценка, която преминава през ежедневието, а то не е лесно, добави Димитров.

За разлика от другите правителства, при които промените в кабинета идват през втората половина на управлението, при това правителство персоналните промени в кабинета дойдоха много рано, но все още не се е случила драматична промяна, подчерта Димитър Димитров. Има обаче неясен фактор, той винаги е свързан с оценка на публиката и при не много добри изборни резултати наесен може да очакваме по-знакови промени в екипа на изпълнителната власт, прогнозира политологът Димитър Димитров.

Още от коментарите за двегодишното управление на ГЕРБ можете да чуете в звуковите файлове с анкетата сред столичани, както и с двете интервюта на Снежана Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Росен Желязков влезе на "Дондуков" 2 за среща с президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможноти кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред потушаването на огъня, екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" открили тялото на..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00