Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ групите в българския рок и метъл ще свирят на Каварна рок фест 2012


 

Най-добрите български хард рок и метъл банди от последните няколко десетилетия ще представят родната музика на Kavarna Rock 2012. На сцената на фестивала в трите дни ще се изявят култови групи, като AXAT, БТР, D2 & Di4o и Ренегат.

Всички те ще представят сетове от изцяло авторска музика, включваща най-емблематичните песни от дискографията им, но и чисто нови парчета, някои от които ще чуем за първи път на сцената на Kavarna Rock 2012!

На 13 юли фестивалът ще стартира с БТР – група, която вече близо 20 години е вярна на себе си, но и постоянно се развива музикално и стилово. Последното им постижение е първото място в конкурса „Златна пролет” на БНР с новата им песен „Защо”. Парчето, което се сдоби и с впечатляващ клип с участието на Асен Блатечки, е първата авторска композиция, която БТР пускат от 4 години насам. И ако съдим по него, групата определено има нов материал, който си заслужава да бъде чут на живо от сцената на Kavarna Rock 2012. Освен тях на сцената на 13 юли ще излезе и една от най-интересните нови банди у нас - Команда 5. Групата е страничен проект на китариста, композитора и текстописеца на БТР Кирил Божков, който заедно с басиста Орлин Маринов, Георги Милев (барабани), Илиян Илиев (китара) и талантливата им вокалистка Яна Галинова ще свирят авторски парчета от предстоящия си дебютен албум, който е в класическа хард рок стилистика. Хелдайнер в първия ден на Kavarna Rock са DIO Disciples, а освен тях публиката ще се наслади на шоутата на Glenn Hughes и Michael Schenker Band.

Втората вечер на фестивала – 14 юли - ще посрещне един неочакван тандем – D2, със специалното участие на първия си вокал – Di4o. Бандата ще изсвири песни от началото на кариерата си, до най-новите от предстоящия им албум, който ще излезе през есента. И публиката на Kavarna Rock ще се убеди, че дългото чакане си е заслужавало. До броени дни на D2 ще снимат нов видеоклип, за който момчетата направиха национален кастинг. Това лято се очертава доста напрегнато, с участия на фестивала „Гитариада” в Сърбия, мастериране и смесване на албума им в Лос Анджелис и продуцентска дейност около националния конкурс за ученически банди „Голямо междучасие”. Хедлайнер на 14 юли е Stryper, а международната програма на фестивала за втория ден включва още Dokken и Big Noize feat. Sebastian Bach.

На 15 юли на сцената на Kavarna Rock ще чуем титаните на българския метъл и хард рок – Ахат. Бандата няма нужда от представяне на фона на над 20-годишната си кариера, в която неуморно коват съществена част от историята на родната тежка музика. След повторното си активизиране в първото десетилетие на 21 век, Ахат записаха цял албум преди 2 години, а това лято предстои да влязат в студио за още нов материал. Публиката вече знае новите им песни, макар че до момента не са издавани и Kavarna Rock 2012 ще бъде поредният шанс да сме сред първите, които ще разберат какво приготвят в момента хеви метъл класиците. Компания в неделя ще им правят и Ренегат – група с 10-годишна история, в която впечатляват безкомпромисните им усилия, постоянна активност и непрекъсната амбиция да правят и издават музиката, която харесват. Ренегат пуснаха последния си албум „Ренегат 2012” за свободно сваляне на сайта си и до този момент тавата има над 13 000 прослушвания и тегления. Него, както и хитове от цялата си дискография ще представят и на Kavarna Rock 2012.
Последната вечер на 15 юли Kavarna Rock 2012 ще завърши със зрелищното шоу на Lizzy Borden и гръмотевични концерти на Kamelot и Rhapsody of Fire.

По публикацията работи: Рок лавина


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53