Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални акценти от 2014

Тази седмица в Music Point Младен Петков ще избори 20-те най-добре представили се песни за годината, които са успели едновременно да пробият и в Америка, и във Великобритания.

През 2014-а класациите от двете страни на Атлантика изобилстваха от нови артисти. Свежата кръв предложи на музикалните маниаци разнообразни стилове и нетрадиционни комбинации.

Америка е била съвсем малко по-отворена към нови артисти тази година. 15 от 40-те най-излъчвани на годината са били на новобранци. Във Великобритания най-силните дебюти са 12. Най-усърдно е работил Sam Smith. Той беше най-плодотворният нов артист на 2014-а. Stay With Me и I’m Not The Only One са едни от най-запомнящите се хитове. И ако Smith залагаше на класически поп, силни текстове и омагьосващ глас, други дебютанти наблегнаха на различното – канадците Magic достигнаха номер едно, благодарение на регето в Rude, австралийката Iggy Azalea ни изненада с развитието си от модел на рапър, британците, учили в Русия Clean Bandit вкараха цигулки в електронна музика, а Meghan Trainor върна ретрото и погали самочувствието на пълничките жени в All About That Bass.

Снимка

Ed Sheeran и Sam Smith диктуваха модата на Острова

Две имена излизат на преден план, ако обърнем внимание на британската класация на радиостанциите през изминалите 12 месеца, съставена от Radiomonitor - Sam Smith и Ed Sheeran. Двамата славеи не само че доминираха чартовете в родината си, но си спечелиха и много фенове по целия свят. Sheeran пусна на пазара албума си X (или умножение) и пилотният сингъл от него ни го показа в една по-агресивна и по-интересна светлина. Става дума за Sing, записан с помощта на Pharrell Williams. Sing не слезе от върха в продължение на две седмици. Последваха Don’t и Thinking Out Loud. Последният се превърна и в най-успешния му хит до момента. Също с три хита се разписа и разочарованият от любовта Sam Smith. Албумът му In The Lonely Hour, вдъхновен от несподелена любов, която той е имал с мъж, ни напомни за разбитото сърце на Adele и нейният 21. Smith плени с баладата Stay With Me, с която остана три седмици на номер едно.  

В изброяването добре се справиха и I’m Not The Only One и Money On My Mind. Британските станции тази година определено заложиха на поп стила, като дадоха предимство на артисти като Clean Bandit, финалиста от деветия сезон на британския X Factor Ella Henderson, Magic, One Republic и появилият се от изневиделица норвежки дует Nico & Vinz. Това обаче не означаваше, че денс музиката е минала на заден план. I Got U на майстора Duke Dumont и Jax Jones и Nobody To Love на дъб степ проекта Sigma са сред 20-те най-добри за изминалите 12 месеца. Ако следите тенденциите на Острова, сигурно сте попаднали още на галещото ухото Budapest на 21-годишния George Ezra – oще един от силните мъжки вокали на Англия.

Сред акцентите от годината във Великобритания е римейкът на Do They Know It’s Christmas? Благотворителният сингъл на Band Aid 30 e най-силният дебют. В края на ноември той атакува чарта направо на номер 4.

Най-големият скок е за Superheroes на The Script. През август песента скочи цели 35 места до номер 5. Няма как да пропуснем и скокът от 19 места до номер 1 миналата седмица за Uptown Funk – фънки възраждането на Mark Ronson и Bruno Mars.

Happy на Pharrell Williams е песента с най-много седмици на номер едно – 17 седмици на върха.

Снимка

Феноменът Latch

Краят на декември за Америка се характеризира с пристрастеността на феновете към новия албум на Taylor Swift 1989. И двата излезли от него сингъла Shake It Off и Blank Space достигнаха номер едно и все още не са ни омръзнали.

2014-а в Щатите беше много пъстра. В ТОП 40 на Media Base 24/7 за годината има арендби и хип-хоп артисти като Jason Derulo, който вкара балкански ритми в Talk Dirty и така се озова на номер 2 в общото изброяване. Арендби музиката беше представена и от Justin Timberlake, чийто хит Not A Bad Thing остана 2 седмици на номер едно. Няма как да не споменем и чикагския рапър Jeremih с YG в Don’t Tell ‘Em. Голям отпечатък остави и Chris Brown, който беше най-здраво работещият арендби артист. В тази категория поставяме и дебютанта Tinashe. Нейният магически глас и експериментаторски подход я направи една от нашите любимки.

Алтернативната музика се популяризира благодарение на Pompeii на Bastille и ирландецът Hozier, който изгря наскоро с Take Me To Church. Hozier всъщност е интересно явление. Този артист стана популярен, благодарение на онлайн платформата Spotify, която го наложи и накара станциите да го включат в своите плейлисти. През тази година в Америка много песни надскочиха станциите, които пускат само стила музика, в който са те. Най-добре тук са се справили Pharrell Williams с Happy и All Of Me на John Legend. И двамата привлякоха към себе си фенове на различни стилове от арендби и соул до поп-рок.

Определено феноменалният успех в прескачане на границите направиха британският гаражен дует на братята Guy и Howard Lawrence Disclosure. Хитът им със Sam Smith Latch излезе през 2013-а, но в Америка окупира станциите през 2014-а. Това е най-дълго задържалата се в плейлистите на Щатите за годината, като сега е в ТОП 10 на станциите арендби и хип-хоп. Пленяващото по неясни дори за момчетата електронно изпълнение изведе на дансинга дори любителите на хип-хоп-а. Това си е истинско признание за Disclosure и Sam Smith. Не се случва често електронни бийтове от Европа да завладяват хип-хоп феновете. Още по-голямо признание за тях беше факта, че соул дивата Mary J. Blige избра именно тях за работа над новия си албум The London Sessions.

Няма как да пропуснем…

И тази година не минахме без песни, които, като чухме от първия път, се оцъклихме, но после се отдадохме на ритъма им и забравихме за това какво се пее в тях. Манията по селфитата накара The Chainsmokers да пуснат #Selfie. По-късно темата за задни части и анаконда беше водеща в Anaconda на Nicki Minaj и наскоро Beyonce пя, че се върти с вдигнати ръце в 7/11.

Промяна в модела за откриване на нова музика

Какви са тенденциите в музикалния бизнес от 2014-а? Стриймването на песни започва да заема важно място в критериите на станциите при определянето на това какво да пускат. На пазара има различни приложения, които следят какво се нрави на музикалните маниаци. Независимо дали сте харесали страницата на някой артист във Facebook, гледали сте клип в YouTube или сте потърсили някое заглавие с aпликация за разпознаване на песни, вашето поведение се записва. Дори отскоро класацията за продажби на Острова започна да взема предвид и онлайн излъчванията на песните. Предпочитанията ви ще бъдат все по-точно напипвани от музикални директори, които разполагат с данни за това какво аудиторията харесва и какво не. Тези събрани данни ще дават възможност и на различни стрийминг платформи да ви рекламират нови артисти, които се предполага, че сте ви харесат. И като се има предвид наличието на множество платформи за промотиране на нова музика, ще се стигне и до преосмисляне на ролята на звукозаписните компании. Радиото не би трябвало да загуби ролята си на първоизточник на новата музика, защото вече директорите инвестират в събиране на информация от онлайн платформите и внимателното я анализират. Пример за това е бумът на Hozier. До скоро той можеше да се чуе само по Spotify и след като музикалните директори видяха положителните резултати от представянето му онлайн нямаха друг избор и го завъртяха на тежка ротация.

20-те най-добри на 2014

Още една година отлита от календара. За музиката 2014-а беше добра благодарение на много млади артисти, които имат все повече възможности за пробив в класациите и да се наредят рамо до рамо с ветерани като Taylor Swift, Pharrell Williams и Katy Perry.

Кои са 20-те най-силни песни от двете страни Атлантика въз основа на радиокласациите на Америка и Великобритания - можете да разберете този петък от 19.00 до 21.00 часа в специалното издание на Music Point по Хоризонт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25