Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма Хоризонт се включи в световния 12 часов редакторски маратон на BBC и Wikipedia с информация за малко известен вестник от и за жени

Вестник "Недоволната" излиза в България от 1931 до 1934 година

Първа страница на брой 1, архив Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий", София


Отсъствието на значими женски фигури онлайн боде очите.

Само 15 процента от редакторите в Уикипедия са жени и само 17 процента от биографиите са на жени. Как става видимо това? Репортажната серия на ББС “100 жени” установява, че половината от жените, които попадат  в обектива на медията, заради силата на характера и интересните им дела в различни места на планетата, всъщност нямат профили в Уикипедия.

Пропастта между броя на статиите за жени и мъже в страниците на български в Уикипедия е още по-голяма от тази, заради която днес в 10,00 часа българско време ББС и Уикипедия започна този световен 12 часов редакторски маратон.  15 събития в 13 страни на различни езици.

Програма Хоризонт се включи днес в това онлайн събитие, което свърза  градове като Кайро, Делхи, Дака, Йерусалим, Исламабад, Лондон, Глазгоу, Маями, Москва, Кабул, Катманду, Вашингтон и...София, и се случва на различни езици - от английски, руски, хинди...през виетнамски до български, като не изключваме пущу и персийски. Всеки може да добави в световната онлайн енциклопедия която има средно на месец около 18 милиарда прочитания, тези жени, които мисли, че заслужават да бъдат признати.

Да пишеш в Уикипедия не е сложно, не е страшно, не носи, нито взима пари. Само трябва да не си правиш самореклама, на теб или на майка ти в случая.

От име на име, за пореден път се убеждаваме, че българската история е представяна най-вече от мъже. Като жените са предимно или съпруги на владетели, любовници, модели,  държанки или, в най-традиционния случай, актриси и поетеси. Все пак българските женски организации са описани в една хронология, и има няколко поименни статии за българки, ключови за еманципацията в България.

Затова избираме да създадем нова статия в Уикипедия за един малко известен факт -  за вестника, озаглавен с впечатляващото име "Недоволната", който излиза от 1931 до 1934 година в България като продължение на вестник „Благоденствие“, издаван от Женският социалдемократически съюз. Тази организация в началото на 30-те години на миналия век успява едновременно да се противопостави на „комунистическия женски съюз“ и на „буржоазния женски съюз“.

Добавяме източниците и препратките. Благодарим на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" за предоставените страници от два броя на вестника и ...

Първа страница брой 10 Недоволната, снимка Национална Библиотека Св.Св.Кирил и Методий, София

...натискаме бутона "съхрани"! Статията посветена на малко известния Вестник Недоволната е вече в Уикипедия, все още "мъниче", защото информацията за него е оскъдна, но пък всеки, който има надеждни източници може да я допълва. Или както любезно ни поздравява свободната световна енциклопедия Уикипедия: Всеки може да редактира, и всяко подобрение е полезно. Благодарим ви, че помагате на света да научи повече!

А днес идеята е да научим повече за жените и женските каузи, които продължават да са по-малобройно представени в световната мрежа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01