Българско онлайн приложение брани децата в интернет

Снимка: БГНЕС
Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране и е напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства.

Първата българска мобилна апликация "Protect your kid" е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание. Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, обясни Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания:

Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище например, телефонът няма да има достъп до интернет.
Може да се програмира в кои часове може да се играе, колко време да играе, даже цели дни да се забрани - например само събота и неделя детето да използва забавлението на телефона, през останалото време - само за разговори и смс-и.

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук-профил преди 13-ата им година, посъветва специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:

Първо си поговорете с детето - да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на личното пространство. Защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет, си остава в интернет, то оставя една следа, която по-нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат.

Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то немного лицеприятно. Родителите трябва да говорят с децата си и да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 години, обаче в пубертета започват едни скандали, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях, да не са толкова доверчиви.

Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран, уточни Деян Благоев.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят повторни изследвания на петима от пострадалите български туристи в Египет

На петима от българските туристи, пострадали при вчерашната катастрофа с автобус в Египет, днес ще бъдат направени повторни медицински прегледи и изследвания, съобщи консулът ни в Кайро Евгени Паралингов. Помощ на ранените ни сънародници оказват представители на консулството и на туроператорската фирма, съобщават от Министерството на външните..

обновено на 20.03.18 в 08:43

Държавно предприятие ще управлява борбата с градушките и обезщетенията за земеделците

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни климатични събития, по-интензивните градови процеси и поразяването на райони, които до момента не са били..

публикувано на 20.03.18 в 08:40

Цифровата икономика е в центъра на 20-ото издание на Европейския ден на потребителите

"Цифровата икономика – какви са ползите за потребителите" е темата на  20-ото издание на инициативата Европейски ден на потребителите, която се организира в столицата. Как големите информационни масиви влияят на избора на потребителите? Кой и как пази и използва личните данни? Каква е цената на безплатните продукти? Какви са тенденциите,..

публикувано на 20.03.18 в 08:36

Да се въведе ли такса от наследниците за поддържане на гробищните паркове

Националното сдружение на общините подготвя законопроект, който предвижда наследниците на починалите да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове. Предвижда се още въвеждането на регистър на частните траурни агенции, както и на каменоделските услуги.  Законопроектът беше обсъден по време на Петата национална среща на общинските..

публикувано на 20.03.18 в 08:26

Настъпва астрономическата пролет

Днес настъпва астрономическата пролет. Това ще стане точно в 18 часа и 15 минути.  Денят и нощта траят около 12 часа. След датата на пролетното равноденствие слънцето се издига северно от небесния екватор. Изгревът продължава да подранява, а залезът да закъснява. Поради това и също, че слънчевите лъчи огряват Северното полукълбо на Земята под все..

публикувано на 20.03.18 в 08:21