Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско онлайн приложение брани децата в интернет

Снимка: БГНЕС
Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране и е напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства.

Първата българска мобилна апликация "Protect your kid" е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание. Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, обясни Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания:

Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище например, телефонът няма да има достъп до интернет.
Може да се програмира в кои часове може да се играе, колко време да играе, даже цели дни да се забрани - например само събота и неделя детето да използва забавлението на телефона, през останалото време - само за разговори и смс-и.

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук-профил преди 13-ата им година, посъветва специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:

Първо си поговорете с детето - да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на личното пространство. Защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет, си остава в интернет, то оставя една следа, която по-нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат.

Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то немного лицеприятно. Родителите трябва да говорят с децата си и да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 години, обаче в пубертета започват едни скандали, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях, да не са толкова доверчиви.

Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран, уточни Деян Благоев.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25