Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско онлайн приложение брани децата в интернет

Снимка: БГНЕС
Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране и е напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства.

Първата българска мобилна апликация "Protect your kid" е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание. Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, обясни Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания:

Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище например, телефонът няма да има достъп до интернет.
Може да се програмира в кои часове може да се играе, колко време да играе, даже цели дни да се забрани - например само събота и неделя детето да използва забавлението на телефона, през останалото време - само за разговори и смс-и.

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук-профил преди 13-ата им година, посъветва специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:

Първо си поговорете с детето - да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на личното пространство. Защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет, си остава в интернет, то оставя една следа, която по-нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат.

Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то немного лицеприятно. Родителите трябва да говорят с децата си и да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 години, обаче в пубертета започват едни скандали, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях, да не са толкова доверчиви.

Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран, уточни Деян Благоев.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прогимназията в село Костичовци

1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021 г.

От 1991 до 2021 година в България са закрити 1435 училища, съобщиха от Асоциацията на българските села. От там изтъкват, че много млади хора желаят да се завърнат да живеят в селата, но пречка за това се оказва липсата на работещи детски градини и училища.  По тази причина от Асоциацията инициират програма за възраждане на образованието в..

публикувано на 19.03.24 в 15:59

"Шарена седмица" в Силистра

„Шарена седмица“ посветена на хората със Синдром на Даун и на Международния ден за информираност за аутизма организира в Силистра Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Инициативата е подкрепена от детски градини и училища в региона. "Решихме да сме малко по-различни, по-креативни", каза Недка Русева, директор..

публикувано на 19.03.24 в 15:57
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Киев е уверен, че US помощта ще бъде одобрена

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба изрази увереност, че необходимата помощ от Съединените щати ще пристигне в Киев. Долната камара на Конгреса във Вашингтон все още блокира пакета от 60 милиарда долара, одобрен от Сената миналата година. Шефът на Пентагона обеща САЩ да не изоставят Украйна Кулеба коментира темата по..

публикувано на 19.03.24 в 15:51
Жан-Франсоа Дофан

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година. Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто. Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете..

публикувано на 19.03.24 в 15:23
МБАЛ - Ловеч

Финансовите и кадрови проблеми в болницата в Ловеч се задълбочават

Финансовите и кадрови проблеми в ловешката многопрофилна  болница се задълбочават. Заради ниски заплати в някои от отделенията  продължават да напускат лекари, медицински сестри и лаборанти, което води до затваряне на отделения, а други са на ръба на изискванията за персонал. За търсене на решение на проблемите в лечебното заведение в..

публикувано на 19.03.24 в 15:08
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

Германският министър на отбраната обяви 500 млн. евро помощ за Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Във военната база Рамщайн започна срещата на съюзниците на Украйна за координация на военната помощ за Киев. "Коалицията за подкрепа на Украйна няма да се огъне, свободният свят няма да остави Украйна сама", каза преди разговорите американският министър на..

публикувано на 19.03.24 в 15:00
Великите владетели на Второто българско царство

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

Археологът проф. Николай Овчаров зарадва публиката с книгата си "Великите владетели на Второто българско царство". Изданието вече може да се намери на книжния пазар. "Това е една книга, която пиша 25 години.  Тя е с акцент върху шестима от царете на Второто българско царство- Калоян, Иван Асен Втори, Константин Тих-Асен, Теодор Светослав,..

публикувано на 19.03.24 в 15:00