Президентът смята, че закриването на Радио България е неприемливо

УС на БНР ще започне обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията

Снимка: БГНЕС / БГНЕС
Президентът Румен Радев е определил като "неприемливо" в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда закриване на "Радио България". Държавният глава е изразил това мнение на среща с журналисти от Радиото, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Журналистите са споделили опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница.
Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции в региона и в цяла Европа, е казал още президентът.

Междувременно Управителният съвет на Българското национално радио реши да постави начало на обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията.

Решението на Управителния съвет на БНР е съобразено със становищата, изразени от народните представители при обсъждане на въпроса в две парламентарни комисии и с поетите от тях ангажименти да съдействат за утвърждаване на ролята на националната медия за изграждане на образа на страната извън нейните граници. Генералният директор на БНР Александър Велев,заяви:

Управителният съвет на днешното си заседание обсъди проблема с главна редакция "Радио България" и реши поетапната модернизация на програмния продукт да продължи след обществено обсъждане. В съответствие с изказаните мнения на проведените срещи ще бъде изготвена концепция, съобразена с публичните нагласи и очаквания. Целта е да се разшири информираността на българите в чужбина като продължават да се отчитат и стратегическите интереси на българската държава, разбира се, както и развитието на модерните технологии в информационната среда.

Служителите на радио "България" ще имат възможност да запазят трудовите си правоотношения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Превозните средства, които извършват обществен транспорт, трябва да имат видеорегистратори

Всички коли на обществения транспорт ще трябва да имат видеорегистратори, а  седалките за всички автобуси трябва да са снабдени с колан, гласят част от мерките, които бяха приети след спешната среща, свикана от премиера Бойко Борисов заради катастрофите в Ловешко. Транспортният министър Ивайло Московски обясни:  С наредби ще задължим в..

обновено на 19.11.17 в 16:05
 Наим Сюлейманоглу

В община Момчилград е ден на траур за кончината на Наим Сюлейманоглу

 В община Момчилград днес е обявен ден на траур в памет на Наим Сюлейманоглу. Отменени са всички публични тържества и радостни ритуали, наполовина е свалено националното знаме на пилоните пред всички административни сгради.  Световноизвестният щангист е роден в село Птичар, а от 2000 година е почетен гражданин на Момчилград.  На погребението на..

публикувано на 19.11.17 в 15:33

Заупокойни молитви бяха отслужени в храмовете в Световния ден за възпоминание на жертвите на катастрофи

С цветя по пешеходните пътеки и оповестителни сирени, в Смолян отбелязаха паметта на жертвите на катастрофи в Световния ден за възпоменание. По този повод в българските храмове бяха отслужени заупокойни молитви.  В  храм-паметника "Александър Невски" молитвата за жертвите на катастрофи беше придружена с призив от Българската православна църква,..

публикувано на 19.11.17 в 15:30

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу .  Траурната церемония се проведе в джамията "Фатих".  Ковчегът с тялото на големия спортист беше покрит с турския флаг и беше осигурен специален военен почетен караул.  Наим Сюлейманоглу беше изпратен в последния си път от голямо множество. Сред присъстващите бяха..

публикувано на 19.11.17 в 15:30

Жители на "Княжево" и Владая блокираха за кратко главен път Е-79

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излязоха на 5-ия си протест от миналата година досега. Те блокираха за кратко главен път Е-79.  Жителите на "Княжево" и Владая носеха плакати с надписи "Стига бездействие. Стига лъжи". Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района. На..

обновено на 19.11.17 в 15:02