Президентът смята, че закриването на Радио България е неприемливо

УС на БНР ще започне обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията
Снимка: БГНЕС / БГНЕС
Президентът Румен Радев е определил като "неприемливо" в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда закриване на "Радио България". Държавният глава е изразил това мнение на среща с журналисти от Радиото, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Журналистите са споделили опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница.
Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции в региона и в цяла Европа, е казал още президентът.

Междувременно Управителният съвет на Българското национално радио реши да постави начало на обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията.

Решението на Управителния съвет на БНР е съобразено със становищата, изразени от народните представители при обсъждане на въпроса в две парламентарни комисии и с поетите от тях ангажименти да съдействат за утвърждаване на ролята на националната медия за изграждане на образа на страната извън нейните граници. Генералният директор на БНР Александър Велев,заяви:

Управителният съвет на днешното си заседание обсъди проблема с главна редакция "Радио България" и реши поетапната модернизация на програмния продукт да продължи след обществено обсъждане. В съответствие с изказаните мнения на проведените срещи ще бъде изготвена концепция, съобразена с публичните нагласи и очаквания. Целта е да се разшири информираността на българите в чужбина като продължават да се отчитат и стратегическите интереси на българската държава, разбира се, както и развитието на модерните технологии в информационната среда.

Служителите на радио "България" ще имат възможност да запазят трудовите си правоотношения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят повторни изследвания на петима от пострадалите български туристи в Египет

На петима от българските туристи, пострадали при вчерашната катастрофа с автобус в Египет, днес ще бъдат направени повторни медицински прегледи и изследвания, съобщи консулът ни в Кайро Евгени Паралингов. Помощ на ранените ни сънародници оказват представители на консулството и на туроператорската фирма, съобщават от Министерството на външните..

обновено на 20.03.18 в 08:43

Държавно предприятие ще управлява борбата с градушките и обезщетенията за земеделците

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни климатични събития, по-интензивните градови процеси и поразяването на райони, които до момента не са били..

публикувано на 20.03.18 в 08:40

Цифровата икономика е в центъра на 20-ото издание на Европейския ден на потребителите

"Цифровата икономика – какви са ползите за потребителите" е темата на  20-ото издание на инициативата Европейски ден на потребителите, която се организира в столицата. Как големите информационни масиви влияят на избора на потребителите? Кой и как пази и използва личните данни? Каква е цената на безплатните продукти? Какви са тенденциите,..

публикувано на 20.03.18 в 08:36

Да се въведе ли такса от наследниците за поддържане на гробищните паркове

Националното сдружение на общините подготвя законопроект, който предвижда наследниците на починалите да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове. Предвижда се още въвеждането на регистър на частните траурни агенции, както и на каменоделските услуги.  Законопроектът беше обсъден по време на Петата национална среща на общинските..

публикувано на 20.03.18 в 08:26

Настъпва астрономическата пролет

Днес настъпва астрономическата пролет. Това ще стане точно в 18 часа и 15 минути.  Денят и нощта траят около 12 часа. След датата на пролетното равноденствие слънцето се издига северно от небесния екватор. Изгревът продължава да подранява, а залезът да закъснява. Поради това и също, че слънчевите лъчи огряват Северното полукълбо на Земята под все..

публикувано на 20.03.18 в 08:21