Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Северна Корея се превърна в огромна заплаха

| обновено на 03.09.17 в 17:16
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп осъди теста с водородна бомба, извършен от режима на Ким Чен-ун в Пхенян. Действията на Северна Корея продължават да бъдат враждебни и опасни към САЩ, посочи Тръмп в "Туитър". Доналд Тръмп определи Северна Корея като страна, която се е превърнала в огромна заплаха, както и затруднение за Китай, който се опитва да помогне за успокояване на ситуацията, но с много малък успех. Политиката на помирение спрямо Северна Корея няма да даде резултат, написа още Тръмп.

Американският президент ще проведе по-късно днес заседание със Съвета по национална сигурност, на което ще бъде обсъден тестът с водородна бомба, извършен от Северна Корея. Екипът по национална сигурност следи отблизо ситуацията, посочи в изявление говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин обяви, че ще подготви пакет с нови санкции срещу Пхенян, които ще бъдат представени на президента Тръмп и ще целят максимално да бъде прекъсната търговията със Северна Корея. На всеки, който иска да търгува или да прави бизнес с тях, ще му бъде попречено да търгува или да прави бизнес с нас, каза Мнучин по телевизия Фокс нюз. Ще работим с нашите съюзници. Ще работим с Китай. Но хората трябва да изолират икономически Северна Корея, това е неприемливо поведение, подчерта Мнучин.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин също осъди теста с водородна бомба. Не мога да не бъда разочарован и разгневен. Северна Корея направи абсурдна тактическа грешка, като извърши серия провокации, сред които изстрелването на междуконтинентални балистични ракети и провеждането на ядрен тест. Това увеличи напрежението на Корейския полуостров и заплашва световния мир. Това ще ги изолира допълнително, каза Мун Дже-ин на заседание на Националния съвет за сигурност на Южна Корея.

Японският премиер Шиндзо Абе призова ООН да покаже силна воля за запазване на мира по света. Абе каза също, че Япония ще предприеме решителни действия срещу режима в Пхенян заедно с Китай, Русия и Съединените щати, които също вече осъдиха ядрения опит на Северна Корея.

Американският посланик в Токио Уилям Хагърти обяви, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на Япония и региона на Източна Азия остава непоклатим въпреки провокациите на Пхенян.

Междувременно германският канцлер и Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха съвместно действията на режима на Ким Чен-ун. Те настояват за реакция от Съвета за сигурност на ООН, както и за по-строги санкции и от страна на Европейския съюз.

Британският премиер Тереза Мей обяви, че Съветът за сигурност на ООН би трябвало спешно да разгледа налагането на нови санкции на Северна Корея и да ускори прилагането на вече съществуващите рестриктивни мерки. Последното действие на Северна Корея е безразсъдно и представлява неприемлива допълнителна заплаха спрямо международната общност, посочи Мей в писмено изявление, цитирано от Ройтерс. Британският външен министър Борис Джонсън определи последния опит с водородна бомба на Северна Корея като провокация. Пред телевизия Скай нюз Джонсън посочи още, че тестът е бил безразсъден и че Великобритания предпочита дипломатическо решение на ситуацията. Нито една от военните опции не е приятна, каза британският първи дипломат, но добави, че Северна Корея явно се приближава към водородна бомба, която несъмнено ще представлява заплаха, ако бъде качена на успешна ракета.

Китайският президент Си Цзинпин и руският държавен глава Владимир Путин са се договорили да се справят по подходящ начин с последния ядрен тест, извършен от Северна Корея, предаде агенция Синхуа. Двамата лидери са се съгласили да се придържат към целта за постигане на Корейски полуостров без ядрени оръжия. Те също ще поддържат близко сътрудничество и комуникации, за да се справят с новата ситуация, допълва Синхуа. Си и Путин проведоха днес среща в кулоарите на срещата на върха на групата държави от БРИКС, която се провежда в китайския град Сямън. В БРИКС участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Пхенян да спре всички ядрени опити и ракетни тестове.

По-рано Пхенян обяви, че успешно е тествал водородна бомба, която може да бъде използвана и за глава на междуконтинентална балистична ракета. Тестът предизвика изкуствено земетресение, което според Сеул е било близо 10 пъти по-силно от труса, усетен при петия тест на Северна Корея през 2016 г. Жителите на Пхенян приветстваха съобщението, като държавната телевизия показа как севернокорейците гледат обявяването на новината на огромен екран, ръкопляскат и надават радостни възгласи.

Чувствам огромна гордост от това колко напредна прецизността на бойните ни глави. Сега можем напълно да разчитаме на тяхната оперативна способност и е изумително колко много са напреднали технологиите на нашите ядрени оръжия, заяви един от жителите на Пхенян.

Току-що чухме новините, че успешно е бил проведен тестът за инсталиране на ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Приветствам с гордост и чест това, че мога да кажа, че съм част от народа на нашия велик и уважаван лидер Ким Чен-ун, каза друг от зрителите в столицата на Северна Корея.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България осъжда шестия ядрен опит на Северна Корея

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит. Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и..

публикувано на 03.09.17 в 13:09

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Броени часове преди съобщението за шестия севернокорейски ядрен опит в района беше регистрирано силно земетресение.  В съобщение, прочетено от дежурния новинар по севернокорейската..

обновено на 03.09.17 в 12:17

Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя територия

Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя територия, съобщи Си Ен Ен. В изявление, разпространено по севернокорейската държавна телевизия, Пхенян определи като "перфектно и успешно" изпитанието, проведено с "водородна..

публикувано на 03.09.17 в 11:12

Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Северна Корея, трусът може да е резултат от взрив

    Японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит, съобщи Франс прес. Японското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило три военни самолета, за да тестват атмосферата за радиация.Службата за геоложки..

публикувано на 03.09.17 в 10:30
Жан-Ив льо Дриан

Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че Северна Корея може до месеци да има ракети с голям обсег

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Северна Корея ще може да изстрелва балистични ракети с голям обсег до няколко месеца. Ситуацията е изключително сериозна... виждаме, че Северна Корея си поставя за цел утре или вдругиден да има..

публикувано на 01.09.17 в 10:11
Владимир Путин

Владимир Путин призова за диалог със Северна Корея

Проблемът с ядрената програма на Северна Корея може да бъде решен само по пътя на диалога, а заплахите и натискът са задънена улица. Това обяви руският президент Владимир Путин в статия, публикувана от Кремъл преди срещата на върха на страните от БРИКС от..

публикувано на 01.09.17 в 09:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили...

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Защо не успя Олаф Шолц да убеди Китай да повлияе на Русия за изтегляне от Украйна

"Китай е готов да вдигне ограниченията за внос на телешко месо и ябълки от Германия, а в отговор очакваме Германия да допусне повече високотехнологични продукти на своя пазар". Това заяви китайският премиер Ли Цян, след като прие германския канцлер Олаф..

публикувано на 20.04.24 в 11:17

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме..

публикувано на 20.04.24 в 10:50

Мощен циклон връхлетя Гърция, проливни дъждове наводниха къщи и магазини

Гърция е обхваната от силен циклон с проливни дъждове, които наводниха къщи и магазини. Пътната полиция предупреждава да не се пътува днес - освен при крайна необходимост. Тази нощ циклонът засегна силно шест области на страната. Дъждът..

публикувано на 20.04.24 в 10:30
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

В Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а..

публикувано на 20.04.24 в 10:05