Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на ДОО за 2018-а

| обновено на 23.10.17 в 18:15
С гласовете на бизнеса и на КНСБ Надзорният съвет на НОИ отхвърли предлагания проектобюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година. Гласовете на представителите на държавата в Съвета не достигнаха за одобрението, тъй като социалният министър Бисер Петков отсъства заради ангажимент в чужбина. 

Следващият етап от процедурата предвижда документът да бъде обсъден в петък от Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Мнението на Надзорния съвет на НОИ  е консултативно, от него няма задължително следствие -  разбира се, питат се социалните партньори в рамките на НОИ, същите дискусии ще има и в рамките на Тристранния съвет, каза в ефира на "Хоризонт"  бившият социален министър Ивайло Калфин, подчертавайки че разминаването в позициите на синдикати и работодатели е очаквано:

Без да имам повече информация, но предполагам, че са отхвърлили по различни причини предложеният бюджет, тъй като синдикатите очакват по-високи заплати, повече социални плащания, докато работодателите  - по-ниски.  Надали е изненада това нещо, случва се всяка година, мисля, че това е в рамките на нормалното, което може да очакваме от синдикати и работодатели.
Ивайло Калфин коментира и някои от параметрите на проектобюджета за 2018-та, като отбеляза, че в него се предвижда повишение на детските надбавки и за поредна година значително увеличение на минималната работна заплата:  И мисля, че това са важни неща, но като цяло българският бюджет е изключително странен  - днес гледах финансовата прогноза, фискалната за следващите три години, предвижда се още повече да се намали преразпределението  - от 38% до около 35%, което значи, че все по-малко данъци да се плащат, а с ниски данъци социалната политика е доста скромна.

Ивайло КалфинПо отношение на очаквания ръст на заплатите от около 10%  Калфин коментира:  Това продължава тенденцията на последните няколко години - виждате, че до голяма степен работодателите  са принудени да плащат по-високи заплати. Но аз бих излязъл малко от разсъжденията за средни стойности, тъй като средните стойности ще доведат до абсурд, който чухме, че го казва и премиера -  че няма безработица в България.  Безработица има, само че я няма в София, Пловдив, Варна, а я има по отдалечени места, и огромната разлика между търсене на работна сила и една група, която все повече се маргинализира  (и в която не могат да си намерят работа) е основен проблем на държавата.  Така че увеличаването на заплатите и на доходите е логично, нормално и ние би трябвало да го насърчаваме, въпросът е, че остава една голяма група български граждани, които са въобще извън пазара на труда и все повече изпадан извън социални системи, извън всякакви други системи на обществото - и тук би трябвало да имаме специални политики на държавата.... Още повече, че голяма част от тези хора са млади.
Цялото интервю с Ивайло Калфин може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22