Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Княжево" и Владая блокираха за кратко главен път Е-79

| обновено на 19.11.17 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излязоха на 5-ия си протест от миналата година досега. Те блокираха за кратко главен път Е-79. Жителите на "Княжево" и Владая носеха плакати с надписи "Стига бездействие. Стига лъжи".

Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района.

На няколко пъти, след 12 часа, за по минута, двайсетината протестиращи преминаваха по пешеходната пътека до Александровия мост. Водачите на  автомобилите ги изчакваха, до напрежение не се стигна.

Пред "Хоризонт" председателят на инициативния комитет Васил Николов посочи за какво настояват хората в района:

Искаме пешеходен светофар на гара Владая, където е изключително опасно за пресичане. В момента има един светофар, разделящ пешеходец, но никой не му обръща внимание. Там минават възрастни хора за гарата. Другото, което е - на Александровския мост все още очакваме пешеходния светофар, който от общината обещаха. Другото, което очакваме също да се случи и е много важно, възстановяването на маршрутна линия 22.

Хората искат и да има още курсове по автобусна линия А 58:

Чакаме повече от половин час и автобусите са страшно разбити, стари са, каза една от недоволните.

Настоява се и за улично осветление във Владайското дефиле.

Протестиращите имат забележки и към рехабилитацията на път Е-79. Смятат, че той е ремонтиран набързо и че заради недобро отводняване при валежи с наводняват дворове и улици. Отводнителните шахти са без капаци, знаците и пътната маркировка са неадекватни и опасни, казват недоволните. Те допълват, че в определени участъци на Е-79 мантинелите са махнати, което създава предпоставки за пътни инциденти.

По-рано Васил Николов отправи критика към извършвания от АПИ ремонт по пътя София – Перник::

Шахтите си остават старите, много от тях са запушени, прави се едно асфалтиране, на което шахтите са под нивото на пътя и създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия, маркировката не съответства на знаците.

Председателят на инициативния комитет във Владая и "Княжево" Васил Николов каза още, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще излязат на протест и следващата седмица. 

Протестите продължават, докато исканията ни не бъдат чути, казаха протестиращите, а  ако това не се случи, ще организираме по-сериозен и голям протест в центъра, пред "Московска".

От Агенция "Пътна инфрастурктура" съобщиха за „Хоризонт“, че всички мерки за почистване на шахти по пътя са изпълнени, а в следващите дни ще бъдат поставени табели за ограничение на скоростта и промени в движението. Цялостният ремонт ще завърши през 2018 година, пише още в съобщението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08