Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на 18-годишно момче с детска церебрална парализа

Снимка: bgkoleda.bg

Христо Иванов от Пловдив е на 18 години и страда от детска церебрална парализа. Той посещава Центъра за специална образователна подкрепа в града, но са му необходими и допълнителни занимания с логопед, защото се затруднява да говори. Благодарение именно на тази специализирана помощ, финансирана от инициативата "Българската Коледа“, в последните години момчето постепенно започва да преодолява проблемите в общуването. Майка му Ваня Иванова се надява, че състоянието му ще се променя към по-добро.

Ваня Иванова отглежда Христо сама. Съпругът ѝ починал при жестока катастрофа, когато детето било на годинка и половина. На нея също ѝ е трябвало доста време, за да се възстанови и от тогава животът ѝ е посветен на Христо:

Непрекъсната рехабилитация – логопеди, психолози, всякакъв вид занимания, спортуване. Това е една непрекъсната борба.

Връщайки се назад във времето Ваня казва, че е изключително важна роля за системното подобряване състоянието на Христо е изиграла рехабилитацията. Той често е посещавал и санаториума в Момин проход:

Основно ползвахме голяма част от рехабилитацията – електростимулации, водни процедури, логопед, психолог. Там той се научи да ходи и да говори.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кремена Данева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словенското дуо freekind. с номинация за наградата ММЕAwards

Хип-хоп, поп дуото от Словения freekind. през 2023 година беше сред участниците на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Година по- късно, те получиха номинация за наградата ММЕAwards, с която се отличават многообещаващи млади музикални таланти от Европа.  "Бъди свободен. Бъди любезен."- това е философията на freekind., чиято музика носи силно..

публикувано на 14.01.24 в 12:59

1:0 за Анна Даная срещу системата. Майката печели дела за рехабилитацията на детето

15-годишната Анна Даная вече влиза и във физкултурния салон на училището , в което учи. Тя е деветокласничка в кюстендилската гимназия по икономика и  мениджмънт. "Българската Коледа" помага на момичето за девета година. Анна Даная е на инвалидна количка. "От миналата година съм тук. Добре се държат с мен", споделя тя. В училището се..

публикувано на 25.12.23 в 11:33

"Винаги съм се молила сестра ми да проходи." Теди е боец, казва семейството ѝ

8-годишната Теодора Ковачева от Благоевград и нейното семейство се борят за живота ѝ от самото раждане.  Първо идва диагнозата хидроцефалия, след това епилепсия,  а последствията от тях засягат и крачетата на детето. Теди е преживяла много операции, но е истински боец . Също като майка си – Силвия Тагарева, която е доброволец в Асоциацията..

публикувано на 25.12.23 в 10:50

Битката за напредък на близнаците Светослав и Румен, които са с аутизъм

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ за втора година подкрепя близнаците Светослав и Румен Расимови от Свищов. Момчетата са с аутизъм и провеждат активна логопедична и психологична терапия в Плевен и в родния си град .  Светослав и Румен Расимови са на по 6 години и 11 месеца, ходят на детска градина до обяд, а следобедите посещават..

публикувано на 24.12.23 в 10:50
д-р Ева Цонкова

В болница "Канев" в Русе работят с ултразвуков апарат, закупен от "Българската Коледа"

Даренията ни в кампанията "Българската Коледа" помагат както на семейства с деца в нужда, така и на лечебни заведения в купуването на специализирана апаратура. От събраните средства в кампанията "Българската Коледа" през 2016 г. с 28 586 лева е купен ултразвуков апарат за диагностика на деца в болница "Канев" в Русе . Още в първите месеци на..

публикувано на 24.12.23 в 08:21
Андрей с първия си спечелен златен медал от специализирано състезание за деца с увреждания

Андрей укрепва с плуване и катерене. Мечтае да бъде силен и вече печели медали

Семейството на Андрей Радев вече 6 пъти кандидатства в кампанията "Българската Коледа". Момчето е на 8 години и страда от детска церебрална парализа, хемипареза. На 7-месечна възраст на детето му правят мозъчна операция в Университетската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски". Причината - вътрешно-мозъчен кръвоизлив, на мястото на който се..

публикувано на 24.12.23 в 07:46

Близнаците Марко и Никола посещават терапии с помощта на "Българската Коледа"

Седемгодишните близнаци Марко и Никола Стоименови са герои на "Българската Коледа". Двете момчета са хиперактивни, имат и проблем в развитието на речта. Марко и Никола се раждат здрави и без проблеми. Към 2-годишна възраст родителите им забелязват, че децата не проговарят и имат проблем с концентрацията. Още тогава става ясно, че с децата..

публикувано на 22.12.23 в 17:17