Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-годишният Цветан от врачанското село Манастирище е едно от децата на "Българската Коледа"

Снимка: bgkoleda.bg

Една от целите на благотворителната инициатива "Българската Коледа" е да допринесе за по-ефектвната грижа за болните деца, както и за повишаване на интеграцията и социализацията им. Положителен пример за значимостта на тази цел е историята на 11-годишният Цветан Цветанов от врачанското село Манастирище, който за поредна година ще бъде подпомогнат със средствата, отделени от хилядите дарители, които подкрепят "Българската Коледа". Момчето страда от детска церебрална парализа.


 Историята на Цветан разказва репортажът на Ива Антонова, кореспондент на БНР във Враца - чуйте го от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словенското дуо freekind. с номинация за наградата ММЕAwards

Хип-хоп, поп дуото от Словения freekind. през 2023 година беше сред участниците на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Година по- късно, те получиха номинация за наградата ММЕAwards, с която се отличават многообещаващи млади музикални таланти от Европа.  "Бъди свободен. Бъди любезен."- това е философията на freekind., чиято музика носи силно..

публикувано на 14.01.24 в 12:59

1:0 за Анна Даная срещу системата. Майката печели дела за рехабилитацията на детето

15-годишната Анна Даная вече влиза и във физкултурния салон на училището , в което учи. Тя е деветокласничка в кюстендилската гимназия по икономика и  мениджмънт. "Българската Коледа" помага на момичето за девета година. Анна Даная е на инвалидна количка. "От миналата година съм тук. Добре се държат с мен", споделя тя. В училището се..

публикувано на 25.12.23 в 11:33

"Винаги съм се молила сестра ми да проходи." Теди е боец, казва семейството ѝ

8-годишната Теодора Ковачева от Благоевград и нейното семейство се борят за живота ѝ от самото раждане.  Първо идва диагнозата хидроцефалия, след това епилепсия,  а последствията от тях засягат и крачетата на детето. Теди е преживяла много операции, но е истински боец . Също като майка си – Силвия Тагарева, която е доброволец в Асоциацията..

публикувано на 25.12.23 в 10:50

Битката за напредък на близнаците Светослав и Румен, които са с аутизъм

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ за втора година подкрепя близнаците Светослав и Румен Расимови от Свищов. Момчетата са с аутизъм и провеждат активна логопедична и психологична терапия в Плевен и в родния си град .  Светослав и Румен Расимови са на по 6 години и 11 месеца, ходят на детска градина до обяд, а следобедите посещават..

публикувано на 24.12.23 в 10:50
д-р Ева Цонкова

В болница "Канев" в Русе работят с ултразвуков апарат, закупен от "Българската Коледа"

Даренията ни в кампанията "Българската Коледа" помагат както на семейства с деца в нужда, така и на лечебни заведения в купуването на специализирана апаратура. От събраните средства в кампанията "Българската Коледа" през 2016 г. с 28 586 лева е купен ултразвуков апарат за диагностика на деца в болница "Канев" в Русе . Още в първите месеци на..

публикувано на 24.12.23 в 08:21
Андрей с първия си спечелен златен медал от специализирано състезание за деца с увреждания

Андрей укрепва с плуване и катерене. Мечтае да бъде силен и вече печели медали

Семейството на Андрей Радев вече 6 пъти кандидатства в кампанията "Българската Коледа". Момчето е на 8 години и страда от детска церебрална парализа, хемипареза. На 7-месечна възраст на детето му правят мозъчна операция в Университетската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски". Причината - вътрешно-мозъчен кръвоизлив, на мястото на който се..

публикувано на 24.12.23 в 07:46

Близнаците Марко и Никола посещават терапии с помощта на "Българската Коледа"

Седемгодишните близнаци Марко и Никола Стоименови са герои на "Българската Коледа". Двете момчета са хиперактивни, имат и проблем в развитието на речта. Марко и Никола се раждат здрави и без проблеми. Към 2-годишна възраст родителите им забелязват, че децата не проговарят и имат проблем с концентрацията. Още тогава става ясно, че с децата..

публикувано на 22.12.23 в 17:17