Димитър Куманов: Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство

Сеч край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Куманов
Снимка: БГНЕС

Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и член на Управителния съвет на Сдружение "Балканка":

Законът за защитените територии е брутално погазен с това решение на правителството, защото в момента според този закон е разрешен само ремонт на съществуващи спортни съоръжения. Разрешено е само изграждане на водохващания за питейни нужди. При разширяването на ски пистите се налага да се прави повече изкуствен сняг. Освен това и за досегашния сняг също се извършва водовземане, за да може той да бъде направен. Това е продължаващо нарушение на Закона за защитените територии. Добре е планината да се ползва от хората, но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО с безценни местообитания и видове. Основният проблем там не е лифтът. Сгради няма да се строят, но проблемът е, че ще се секат дървета зловещо, а министърът не може да забрани достъпа на автомобили, дори и да иска, защото лятно време хората няма да имат с какво да ходят нагоре.

Куманов коментира и изграждането на язовир "Яденица":

Язовир "Яденица" е случай, в който директно са нарушени член 171 и член 172 на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, тъй като непосредствено покрай стената на язовира минава известният Яденишки разлом, а въпросните норми забраняват строителство в скални масиви, разположени в близост до разлом. Теглото на язовирната стена и на водата в язовира е огромно и когато сложиш едно такова огромно тегло от едната страна на съществуващ разлом, си търсиш белята. Може да предизвикаш разместване в разлома и това разместване може да породи земетресение, а там има най-висок сеизмичен риск.


Сечта край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Димитър Куманов. Причината е, че коритото на река Яденица е затлачено, след прочистването му, от отсечените клони: 
Те са  са рязали на по 20 метра от бреговете на реката здрави дървета и прави. На всичкото отгоре клоните, които са орязани от тези дървета, са ги хвърлили директно в коритото на реката сякаш нарочно, та като дойде голямата вода пролетно време, тя ще хване всичките тези клони и ще ги забута до първия мост надолу, ще го задръсти, ще задръсти реката. Или ще се образува язовир там, или ще отнесе моста и така ще продължи надолу до село Голямо Белово и до град Белово.


Цялото интервю с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка...

обновено на 04.01.18 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради протест ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата

Заради протест, в 17 ч. ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата.  Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението по Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско..

публикувано на 21.10.18 в 08:53

Хиляди бразилци на протест срещу крайнодесния кандидат за президент Жаир Болсонаро

Седмица преди втория тур на президентските избори в Бразилия хиляди бразилци се включиха в протест срещу крайнодесния кандидат за президент на страната Жаир Болсонаро, предаде Асошиейтед прес. Участниците в протестите окупираха улици и площади в Сао..

публикувано на 21.10.18 в 08:47

Преглед на печата

"24 часа" предлага 10 лесни начина да се предпазим от грип. Ето някои от съветите: избягвайте да се храните на бюрото в офиса; дръжте четките си за зъби вкъщи отделно една от друга; поддържайте температура в дома около 20 градуса. Важно е също да се..

публикувано на 21.10.18 в 08:14

Управляващата партия печели изборите в Иракски Кюрдистан

Управляващата Демократична партия на Кюрдистан печели изборите за парламент на полуавтономния иракски регион, получавайки 45 места, предаде Ройтерс. Историческите съперници от Патриотичния съюз на Кюрдистан остана на второ място с 21 депутати,..

публикувано на 21.10.18 в 04:39

10 полицаи ранени след бунт в депортационен център в Мадрид

10 полицаи и един мигрант са били ранени, след като голяма група мигранти се е опитала да избяга от депортационен център в Мадрид. Групата от около 80 мигранти от алжирски произход се е опитала да избяга вчера сутринта, каза полицията. През август 13..

публикувано на 21.10.18 в 03:54