Димитър Куманов: Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство

Сеч край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Куманов
БГНЕС

Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и член на Управителния съвет на Сдружение "Балканка":

Законът за защитените територии е брутално погазен с това решение на правителството, защото в момента според този закон е разрешен само ремонт на съществуващи спортни съоръжения. Разрешено е само изграждане на водохващания за питейни нужди. При разширяването на ски пистите се налага да се прави повече изкуствен сняг. Освен това и за досегашния сняг също се извършва водовземане, за да може той да бъде направен. Това е продължаващо нарушение на Закона за защитените територии. Добре е планината да се ползва от хората, но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО с безценни местообитания и видове. Основният проблем там не е лифтът. Сгради няма да се строят, но проблемът е, че ще се секат дървета зловещо, а министърът не може да забрани достъпа на автомобили, дори и да иска, защото лятно време хората няма да имат с какво да ходят нагоре.

Куманов коментира и изграждането на язовир "Яденица":

Язовир "Яденица" е случай, в който директно са нарушени член 171 и член 172 на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, тъй като непосредствено покрай стената на язовира минава известният Яденишки разлом, а въпросните норми забраняват строителство в скални масиви, разположени в близост до разлом. Теглото на язовирната стена и на водата в язовира е огромно и когато сложиш едно такова огромно тегло от едната страна на съществуващ разлом, си търсиш белята. Може да предизвикаш разместване в разлома и това разместване може да породи земетресение, а там има най-висок сеизмичен риск.


Сечта край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Димитър Куманов. Причината е, че коритото на река Яденица е затлачено, след прочистването му, от отсечените клони: 
Те са  са рязали на по 20 метра от бреговете на реката здрави дървета и прави. На всичкото отгоре клоните, които са орязани от тези дървета, са ги хвърлили директно в коритото на реката сякаш нарочно, та като дойде голямата вода пролетно време, тя ще хване всичките тези клони и ще ги забута до първия мост надолу, ще го задръсти, ще задръсти реката. Или ще се образува язовир там, или ще отнесе моста и така ще продължи надолу до село Голямо Белово и до град Белово.


Цялото интервю с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка...

обновено на 04.01.18 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

348-километров лабиринт от пещери беше открит край Мексико

Водолази откриха 348-километров лабиринт от пещери край източното крайбрежие на Мексико на полуостров Юкатан, съобщи в. "Дейли мейл". Досега спелеолозите предполагаха, че там има две отделни големи пещери. Водолази и учени, които работят по проекта "Гран..

публикувано на 18.01.18 в 01:58

САЩ са регистрирали падане на метеорит край Детройт

Националната метеорологична служба на САЩ съобщи на своята интернет страница, че е регистрирала падане на метеорит недалеч от град Детройт в щата Мичиган. За падането на метеорита потвърди и Геоложката служба на САЩ. От там уточниха, че това е станало на..

публикувано на 18.01.18 в 01:55

Китай и Европа тестват нова технология за анализ на бурите на Земята

Китай и Европа тестват съвместно нова технология, която ще помогне на спътниците в космоса да анализират проявленията на бурите по различни точки на Земята, предаде Асошиейтед прес.  Европейската космическа агенция съобщи, че си е партнирала с Държавния..

публикувано на 18.01.18 в 01:47

Движението през Троянски пртоход в ограничено заради снегонавявания

Заради силни снегонавявания движението през Троянския проход е ограничено за всички превозни средства, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е и движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Велинград-Юндола, където вали обилен..

публикувано на 17.01.18 в 23:39

Задържаха мъж, обрал бензиностанция в плевенско село

В Плевен задържаха мъж, нападнал и обрал бензиностанция в село Тотлебен, на пътя Плевен-Русе. Няма пострадали при обира, съобщава кореспондентът ни Латинка Светозарова: Сигналът е подаден на телефон 112. По първоначална информация нападателят е..

публикувано на 17.01.18 в 22:58