Димитър Куманов: Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство

Сеч край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Куманов
Снимка: БГНЕС

Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и член на Управителния съвет на Сдружение "Балканка":

Законът за защитените територии е брутално погазен с това решение на правителството, защото в момента според този закон е разрешен само ремонт на съществуващи спортни съоръжения. Разрешено е само изграждане на водохващания за питейни нужди. При разширяването на ски пистите се налага да се прави повече изкуствен сняг. Освен това и за досегашния сняг също се извършва водовземане, за да може той да бъде направен. Това е продължаващо нарушение на Закона за защитените територии. Добре е планината да се ползва от хората, но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО с безценни местообитания и видове. Основният проблем там не е лифтът. Сгради няма да се строят, но проблемът е, че ще се секат дървета зловещо, а министърът не може да забрани достъпа на автомобили, дори и да иска, защото лятно време хората няма да имат с какво да ходят нагоре.

Куманов коментира и изграждането на язовир "Яденица":

Язовир "Яденица" е случай, в който директно са нарушени член 171 и член 172 на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, тъй като непосредствено покрай стената на язовира минава известният Яденишки разлом, а въпросните норми забраняват строителство в скални масиви, разположени в близост до разлом. Теглото на язовирната стена и на водата в язовира е огромно и когато сложиш едно такова огромно тегло от едната страна на съществуващ разлом, си търсиш белята. Може да предизвикаш разместване в разлома и това разместване може да породи земетресение, а там има най-висок сеизмичен риск.


Сечта край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Димитър Куманов. Причината е, че коритото на река Яденица е затлачено, след прочистването му, от отсечените клони: 
Те са  са рязали на по 20 метра от бреговете на реката здрави дървета и прави. На всичкото отгоре клоните, които са орязани от тези дървета, са ги хвърлили директно в коритото на реката сякаш нарочно, та като дойде голямата вода пролетно време, тя ще хване всичките тези клони и ще ги забута до първия мост надолу, ще го задръсти, ще задръсти реката. Или ще се образува язовир там, или ще отнесе моста и така ще продължи надолу до село Голямо Белово и до град Белово.


Цялото интервю с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка...

обновено на 04.01.18 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

БХК: Българите не са добре защитени от ксенофобия

От Българския хелзинкски комитет смятат, че българските граждани не са добре защитени от престъпления на основата на расизма и ксенофобията. Политиците не съзнават колко голям е мащабът на проблема, а и законодателството не обхваща в пълна степен..

публикувано на 21.06.18 в 21:35

Благоевград очаква 40 000 души за фестивала „Франкофоли“

Над 40 000 гости очаква Благоевград по време на фестивала „Франкофоли“, който ще се проведе на 22 и 23 юни. Освен полицията е наета и частна охранителна фирма за сигурността на изпълнителите и на зрителите. Общината е изготвила специална..

публикувано на 21.06.18 в 21:24
Боян Петров на връх Нанга Парбат

Тържествена церемония в памет на Боян Петров се провежда в БАН

Тържествена церемония в памет на Боян Петров - българският алпинист, спелеолог и зоолог, който миналия месец изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите се провежда в Българската академия на науките. На тържествената церемония проф. Николай Спасов,..

обновено на 21.06.18 в 19:52
Мая Манолова

Манолова е готова на оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да подаде оставка, ако в замяна бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Тя заяви това, след като вчера Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли подготвения от нея..

обновено на 21.06.18 в 19:05

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и..

обновено на 21.06.18 в 19:05