Димитър Куманов: Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство

Сеч край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Куманов
БГНЕС

Решението за втори лифт на Банско е тежко нарушение на действащото законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и член на Управителния съвет на Сдружение "Балканка":

Законът за защитените територии е брутално погазен с това решение на правителството, защото в момента според този закон е разрешен само ремонт на съществуващи спортни съоръжения. Разрешено е само изграждане на водохващания за питейни нужди. При разширяването на ски пистите се налага да се прави повече изкуствен сняг. Освен това и за досегашния сняг също се извършва водовземане, за да може той да бъде направен. Това е продължаващо нарушение на Закона за защитените територии. Добре е планината да се ползва от хората, но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО с безценни местообитания и видове. Основният проблем там не е лифтът. Сгради няма да се строят, но проблемът е, че ще се секат дървета зловещо, а министърът не може да забрани достъпа на автомобили, дори и да иска, защото лятно време хората няма да имат с какво да ходят нагоре.

Куманов коментира и изграждането на язовир "Яденица":

Язовир "Яденица" е случай, в който директно са нарушени член 171 и член 172 на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, тъй като непосредствено покрай стената на язовира минава известният Яденишки разлом, а въпросните норми забраняват строителство в скални масиви, разположени в близост до разлом. Теглото на язовирната стена и на водата в язовира е огромно и когато сложиш едно такова огромно тегло от едната страна на съществуващ разлом, си търсиш белята. Може да предизвикаш разместване в разлома и това разместване може да породи земетресение, а там има най-висок сеизмичен риск.


Сечта край Белово създава опасност от наводнение, предупреди Димитър Куманов. Причината е, че коритото на река Яденица е затлачено, след прочистването му, от отсечените клони: 
Те са  са рязали на по 20 метра от бреговете на реката здрави дървета и прави. На всичкото отгоре клоните, които са орязани от тези дървета, са ги хвърлили директно в коритото на реката сякаш нарочно, та като дойде голямата вода пролетно време, тя ще хване всичките тези клони и ще ги забута до първия мост надолу, ще го задръсти, ще задръсти реката. Или ще се образува язовир там, или ще отнесе моста и така ще продължи надолу до село Голямо Белово и до град Белово.


Цялото интервю с Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Отново протест и контрапротест по казуса за парк "Пирин" и лифта над Банско

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка...

обновено на 04.01.18 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят повторни изследвания на петима от пострадалите български туристи в Египет

На петима от българските туристи, пострадали при вчерашната катастрофа с автобус в Египет, днес ще бъдат направени повторни медицински прегледи и изследвания, съобщи консулът ни в Кайро Евгени Паралингов. Помощ на ранените ни сънародници оказват..

обновено на 20.03.18 в 08:43

Държавно предприятие ще управлява борбата с градушките и обезщетенията за земеделците

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни..

публикувано на 20.03.18 в 08:40

Цифровата икономика е в центъра на 20-ото издание на Европейския ден на потребителите

"Цифровата икономика – какви са ползите за потребителите" е темата на  20-ото издание на инициативата Европейски ден на потребителите, която се организира в столицата. Как големите информационни масиви влияят на избора на потребителите? Кой и..

публикувано на 20.03.18 в 08:36

Да се въведе ли такса от наследниците за поддържане на гробищните паркове

Националното сдружение на общините подготвя законопроект, който предвижда наследниците на починалите да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове. Предвижда се още въвеждането на регистър на частните траурни агенции, както и на..

публикувано на 20.03.18 в 08:26

Настъпва астрономическата пролет

Днес настъпва астрономическата пролет. Това ще стане точно в 18 часа и 15 минути.  Денят и нощта траят около 12 часа. След датата на пролетното равноденствие слънцето се издига северно от небесния екватор. Изгревът продължава да подранява, а залезът да..

публикувано на 20.03.18 в 08:21